5 Ιαν 2014

Υπάρχει σχέδιο δράσης για την υποστήριξη Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες σε περίπτωση φυσικής καταστροφής;

Έκτακτη ανάγκη - Άνθρωπος με Ειδικές Ανάγκες

Σε μια σεισμογενή χώρα σαν την Ελλάδα μας η επίσκεψη του εγκέλαδου είναι συχνή και πολλές φορές καταστροφική. Στην διάρκεια του φαινομένου (ίσως) η προστασία που μπορεί να σου παράσχει ένα ογκώδες έπιπλο ξαπλώνοντας παράλληλα του, εκεί που σχηματίζονται τα λεγόμενα "τρίγωνα της ζωής" μπορεί να είναι σωτήρια για τον καθένα μας. Αν είσαι χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου τι μπορείς και τι πρέπει να κάνεις; Αμέσως μετά θα πρέπει να προσπαθήσεις να απομακρυνθείς με ασφάλεια από το κτίριο που βρισκόσουν βοηθώντας όποιον άλλο σε χρειάζεται και να κατευθυνθείτε σε ασφαλές σημείο, κατά προτίμηση μακριά από ετοιμόρροπα κτίρια. Αν αντιμετωπίζεις κινητικά προβλήματα πως θα απομακρυνθείς; Ο ανελκυστήρας ακόμη και αν λειτουργεί η χρήση του δεν ενδείκνυται. Τι κάνεις; Ιδιαίτερα στην περίπτωση που ζεις μόνος σου ή αν εκείνη την ώρα δεν βρίσκεται κάποιος άλλος μαζί σου; Αλλά και αυτός, έχει την γνώση για το πως θα δράσει για να σώσει τον εαυτό του και εσένα; Οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν πως χρειάζεσαι την βοήθεια τους; Γνωρίζουν την ύπαρξη σου; Γνωρίζουν το που βρίσκεσαι; Έχουν το στίγμα σου; Υπάρχει δίκτυο εντοπισμού, δίκτυο πληροφόρησης και άμεσης επέμβασης; Αναζήτησα πληροφορίες στο διαδίκτυο και βρήκα ορισμένες που αφορούν στο σεισμό στον ιστότοπο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας. Διαπίστωσα πως υπάρχουν πολλές ακόμη παράμετροι που θα πρέπει να εξεταστούν σε μια έρευνα "Έκτακτη ανάγκη - Άνθρωπος με Ειδικές Ανάγκες". Αν υπάρχουν σχέδια δράσης για κάθε φυσική ή άλλη καταστροφή όπως η εκδήλωση πυρκαγιάς. Ήδη επικοινώνησα με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) και αναμένω τον ορισμό συνάντησης με τους υπευθύνους του κέντρου ώστε σύντομα να σας παρουσιάσω περισσότερα στοιχεία.

Για την ώρα μελετήστε με προσοχή τα όσα σημαντικά παρέχει ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας. Οδηγίες για Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες για τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια, καθώς και μετά από έναν καταστροφικό σεισμό.

Μαθαίνω τι να κάνω στο σεισμό.

Learning what to do in an earthquake - Guidelines for people with mobility impairments

Δείτε επιμορφωτικό πρόγραμμα.

Η Κύπρος αντίθετα φαίνεται προετοιμασμένη

Η Λειτουργός και Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Ολίβια Μιχαηλίδου, παρουσιάζοντας τις πρόνοιες του Σχεδίου, είπε ότι η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Άνθρωποι με Ειδικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών συμφορών και στο πλαίσιο εφαρμογής της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων και ενσωμάτωσης των αναγκών τους σε όλες τις φάσεις του κύκλου διαχείρισης καταστροφών, προχώρησε στην εκπόνηση Σχεδίου με την επωνυμία «Τρίπος». το Σχέδιο πήρε το όνομά του από τον Συνταγματάρχη Γκίκα Τρίπο με καταγωγή από την Ύδρα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους χιλιάδες άγνωστους και ανώνυμους ήρωες της ελληνικής ιστορίας, που διέπρεψε με το πάθος, το πείσμα και την απαράμιλλη αγάπη του στην πατρίδα κατά το αλβανικό έπος και ο οποίος, με δύο ξύλινα πόδια, παράσημα από την Πρεμετή, άνοιγε κάθε χρόνο την Εθνική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Το Σχέδιο, συνέχισε, εγκαθιδρύει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών, τοπικών και περιφερειακών Αρχών, καθώς και μη κυβερνητικών οργανισμών, για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες σε περιπτώσεις συμφορών. Προβλέπεται πρόγραμμα κατάρτισης προσωπικού υπηρεσιών, στα θέματα εντοπισμού, παροχής έγκυρων πληροφοριών, ασφαλούς μεταφοράς τους, παροχής αναγκαίας στήριξης, περίθαλψης, φροντίδας, καθώς και παροχής συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Προνοεί την εισαγωγή ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, σχετικά με τις δράσεις που θα πρέπει οι ίδιοι να αναλάβουν, σε περιπτώσεις συμφορών ή άλλων έκτακτων καταστάσεων, τη διεξαγωγή εκστρατειών διαφώτισης και λήψης μέτρων για την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά στη δράση που πρέπει να αναληφθεί, για να τους βοηθήσουν την κατάλληλη στιγμή και στη διεξαγωγή σχετικών ασκήσεων με τη συμμετοχή όλων. Θα εκπαιδεύει όσους μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλία προσωπικής ευθύνης. Θα τους κάνει συμμέτοχους στην λήψη και υλοποίηση προληπτικών μέτρων και μέτρων ετοιμότητας. Θα τους πληροφορήσει για τους τρόπους ανάπτυξης κοινωνικού δικτύου υποστήριξης με σκοπό την παροχή βοήθειας και σε άλλους, την ανάπτυξη μεθόδων έγκαιρης ενημέρωσης, ειδοποίησης υπηρεσιών Άμεσης Ανταπόκρισης. Θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο πληροφοριών από τη Δύναμη Πολιτικής Άμυνας, το οποίο θα χειρίζονται κατάλληλα εξουσιοδοτημένα άτομα. Ανέφερε, παράλληλα, ότι επιδιώκεται η αποστολή τηλεφωνικών μηνυμάτων στα ενδιαφερόμενα άτομα ή σε οικείους τους, με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίησή τους για συμφορά που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενδεχομένως να τους επηρεάζει, η επίτευξη προσωπικής επαφής των ενδιαφερομένων με εξειδικευμένο προσωπικό της ΠΑ ή άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες θα είναι επιφορτισμένες με το έργο της ασφαλούς μεταφοράς των ενδιαφερομένων σε χώρους προσωρινής διαμονής, κατά την εξέλιξη της συμφοράς, η διάθεση κατάλληλων σημείων επαφής στους ενδιαφερόμενους, η έγκαιρη ενημέρωση από την ΠΑ και των Υπηρεσιών Άμεσης Ανταπόκρισης για τον χώρο διαμονής επηρεαζόμενων-ενδιαφερόμενων ανθρώπων κατά την εξέλιξη της συμφοράς και ο ορισμός και αποστολή επί τόπου εξειδικευμένου προσωπικού. Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η ΠΑ έχει την ευθύνη να τηρεί και να παρακολουθεί την κατάσταση με τους Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες και να λαμβάνει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, ώστε να διασφαλίζεται ότι τους έχει παρασχεθεί η αναγκαία βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

1 σχόλιο :

  1. Αξιότιμε κύριε Αλεξανδράκη δεν εχετε καταλάβει απο την καθημερινή αντιμετώπιση των προβλημάτων μας οτι μας βλέπουν ως μη ανθρώπους αλλα ως πρόβλημα μεγάλο ; Δυστηχως δεν τους ενδιαφέρει να μας σώσουν το αντίθετο . Σας Ευχομαι να εχετε δύναμη και κουράγιο για τον αγώνα που κάνετε για όλους μας ,και σας ευχαριστω .
    Α. Καρακωστανογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.