18 Φεβ 2014

Δήμος Μαραθώνα Αττικής - πρόσβαση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα σε παραλία

Πολλές φορές θα με έχετε ακούσει να μιλώ για την επίτευξη προσβασιμότητας, για την καθολική προσβασιμότητα, για προσβάσιμο τουρισμό, για θέματα που ορισμένους μπορεί να τους κουράζουν ή και να τους ενοχλούν. Ακόμη πιό εφάνταστο μπορεί να ακούγεται στα αυτιά κάποιων, το ότι υπάρχει μεγάλος αριθμος αναπήρων που επιθυμούν να επισκευτούν την πανέμορφη χώρα μας και ιδίως την Πελοπόνησσο και τη Λακωνία μας με τα τόσα αξιοθέατα. Ο αριθμός των τουριστών που αντιμετωπίζουν κάποιο κινητικό πρόβλημα, αυξάνεται ιδιαίτερα, όταν συνυπολογίσουμε "τα εμποδιζόμενα άτομα". Εννοώ τα άτομα που παροδικά, λόγω ασθένειας, ατυχήματος, εγκυμοσύνης, αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κίνηση τους.

Επίσης θα πρέπει να αθροίσουμε στο σημείο αυτό στο συνολικό νούμερο των "εμποδιζόμενων ατόμων" τα ηλικιωμένα άτομα. Υπολογίζεται πως ο συνολικός αριθμός των "εμποδιζόμενων ατόμων" θα ανέλθει στην επόμενη δεκαετία στην Ευρώπη, στο 55% του συνολικού πληθυσμού. Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε τη δημιουργία των υποδομών που θα μας οδηγήσουν σύντομα στην επίτευξη της καθολικής προσβασιμποτητας, με όφελος κυρίως για τα ΑμεΑ αλλά και για το σύνολο του πληθυσμού μέσω της αύξησης του τουριστικού προ"ιόντος, δια μέσου και του προσβάσιμου τουρισμού.

Έντονη είναι η δραστηριοποίηση του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας στον τομέα αυτό. Το Δ.Σ. του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα στο διεθνές και στο ελλαδικό πεδίο, κυρίως μέσω των ενημερώσεων, δημοσιεύσεων, σεμιναρίων, της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ και του προέδρου της κ. Βαρδακαστάνη. Συγκεντρώνοντας επί σειρά ετών τη γνώση και την εμπειρία αυτή, το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Λακωνίας, διαθέτει την τεχνογνωσία, τα κατάλληλα εργαλεία και εξειδικευμένα στελέχη και συνεργάτες ώστε να συμβουλέψει, να καθοδηγήσει τους ενδιαφερομένους, ΟΤΑ, ιδιώτες κτλ, για τους τρόπους και τις μεθόδους βελτίωσης των υποδομών, με πολλαπλά οφέλη. Ας λάβουν σοβαρά υπόψην τους όλες τις δημοσιεύσεις, ημερίδες, παρεμβάσεις του Σωματείου μας και της ΕΣΑμεΑ. Ας μελετήσουν τις προτάσεις μας. Ας ενημερωθούν καλύτερα για δράσεις (κυρίως μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων) σαν αυτή του δήμου Μαραθώνα και της Χίου, της Κομοτηνής, της αγίας Νάπας και του Ρεθύμνου και ας ετοιμαστούν για δουλειά. Ας μη μείνουν μόνο σε προεκλογικές διακηρύξεις αλλά ας σχεδιάζουν για εμάς, μαζί με εμάς!

Να σημειώσω στο σημείο αυτό το ότι σύντομα θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα εμπεριστατομένης έρευνας προσβασιμότητας στον τομέα του τουρισμού, την οποία διενήργησε το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Λακωνίας με τη βοήθεια επιστημονικού προσωπικού το οποίο συνέβαλε στην σύνταξη του ερωτηματολογίου και στη συμπλήρωση του με τις απαραίτητες μετρήσεις. Διαβάστε το άρθρο που παραθέτω στη συνέχεια, για τον προσβάσιμο δήμο Μαραθώνα Αττικής.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή Προορισμοί αριστείας Μαραθώνας - Πρόσβαση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα σε πλαζ 

Καλωσήλθατε στον δήμο του Μαραθώνα Μια πόλη με ιστορικό βάρος. Ο Μαραθώνας αποτελεί έναν πραγματικά ξεχωριστό προορισμό EDEN. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Αττικής και διαθέτει πολλά και εξαιρετικά αξιοθέατα, υπέροχες παραλίες και μοναδικά μνημεία που προσελκύουν ταξιδιώτες κάθε προέλευσης, προσφέροντάς τους την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία. Επομένως, είναι ένας προορισμός για όλα τα γούστα.

Η περιοχή είναι γνωστή για τη μεγάλη ακτογραμμή της, μήκους 25 μιλίων, στην οποία μπορεί κανείς να βρει πολυσύχναστες, αλλά και πιο ήσυχες αμμώδεις παραλίες με πεντακάθαρα νερά. Ο προστατευόμενος και ασφαλής κόλπος της προσφέρεται για κολύμπι και άλλες δραστηριότητες (π.χ. ελεύθερη κατάδυση, ιστιοσανίδα) εννέα μήνες τον χρόνο. Προσβασιμότητα Ο ηλιόλουστος αυτός προορισμός προσφέρεται για κάθε επισκέπτη, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, ηλικίας ή τυχόν αναπηρίας, με άπειρες δυνατότητες εξερεύνησης.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα βρουν εδώ υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Τα περισσότερα αξιοθέατα είναι εύκολα προσβάσιμα (αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, το φράγμα του Μαραθώνα, οργανωμένες παραλίες, περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς), ενώ πολλά ξενοδοχεία παρέχουν ευκολίες πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες (ράμπες και ανελκυστήρες, ειδικά εξοπλισμένους χώρους και τουαλέτες, άνετη πρόσβαση σε άλλες περιοχές). Ειδικά μονοπάτια έχουν διαμορφωθεί για τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας και όρασης. Θα τα βρείτε σε πολλά σημεία της ακτογραμμής καθώς και στο εθνικό πάρκο του Σχινιά. Το πάρκο αυτό προσφέρει επίσης πολύγλωσσο ακουστικό οδηγό, πολυάριθμα μονοπάτια με σήμανση καθώς και παρατηρητήριο με πανοραμική θέα, όλα κατάλληλα για άτομα με αναπηρικό καροτσάκι. Τέλος, ο γύρος του πάρκου είναι ειδικά σχεδιασμένος για οικογένειες με παιδιά, ώστε αυτά να μπορούν να απολαύσουν μια ευχάριστη διαδρομή και ταυτόχρονα να μυηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Χρήσιμες συμβουλές για τα αξιοθέατα Περπατήστε στην κοιλάδα όπου ο Μιλτιάδης και οι άλλοι Αθηναίοι ήρωες διαφύλαξαν το μέλλον της Ευρώπης. Τρέξτε πάνω στα ίχνη του πρώτου μαραθωνοδρόμου που ανήγγειλε το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων. Ακολουθήστε τα ίχνη των πρώτων μαραθωνοδρόμων της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ζήστε την εμπειρία του σημερινού τρόπου ζωής των κατοίκων δίπλα στη θάλασσα με ένα ποτήρι κρασί, και απολαύστε τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Διαβάστε και άλλη μια σχετική ανάρτηση.

Τέλος, δείτε το βίντεο του EDEN για τον δήμο του Μαραθώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.