8 Φεβ 2014

Ανθρώπινη πόλη για ΑμΕΑ η Κομοτηνή

Ανθρώπινη πόλη για ΑμΕΑ η Κομοτηνή
Παράδειγμα προς μίμηση η πόλη της Κομοτηνής!
Δημιουργία συνθηκών προσβασιμότητας σε όλα τα επίπεδα, στα πλαίσια του "σχεδιασμού για όλους".
Με την ασταμάτητη δράση της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ και των φορέων της σε όλη τη χώρα η προσπάθεια θα αρχίσει να έχει αποτέλεσμα όπως στην Κομοτηνή.
Σε αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιείται και το Σωματείο μας, Σωματείο Ατόμων με ειδικές ανάγκες Ν. Λακωνίας, ακολουθώντας το σχεδιασμό της δράσης της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ και του προέδρου μας κ. Βαρδακαστάνη Γιάννη.
Συνεχής ενημερώσεις και επαφές με τους τοπικούς φορείς του Νομού και της περιφέρειας Πελοπονήσσου, παρεμβάσεις όπου κριθεί απαραίτητο, με υποβολή φακέλου εναλλακτικών σχεδιασμών στην κατεύθυνση της επίτευξης προσβασιμότητας, ενημερωτικές ημερίδες ανοιχτές για το κοινό, παρακολούθηση των υποβληθέντων μελετών για έργα στο δομημένο περιβάλλον, διεξαγωγή έρευνας διαρκείας για το επίπεδο προσβασιμότητας στο Νομό Λακωνίας και προσεχώς στην περιφέρεια Πελοπονήσσου και λοιπά.
Πρόσφατη σχετική δράση του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας η επιτυχής διοργάνωση ημερίδας με θέμα "Σύγχρονες τάσεις & κατευθύνσεις για την ενδυνάμωση της κοινωνικής & επαγγελματικής ενσωμάτωσης ΑμεΑ".
Στιγμιότυπα μπορείτε να παρακολουθήσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο:



Το ζήτημα της προσβασιμότητας σε όλα τα επίπεδα, (προσβασιμότητα δομημένου περιβάλλοντος, ηλεκτρονική προσβασιμότητα), αποτελούν θέματα που απασχολούν συνολικά, πολύ μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού.
Εκτός του 15% των ΑμεΑ, τους οποίους μας αφορά ιδιαίτερα το επίπεδο προσβασιμότητας γιατί συνδέεται με τη ζωή μας, την καθημερινότητα μας, στον γενικό πληθυσμό υπάρχουν και ζουν ανάμεσα μας, στις οικογένειες μας, τα Άτομα που χαρακτηρίζουμε ως "εμποδιζόμενα".
Είτε αυτή η δυσκολία αναφέρεται σε ένα τμήμα της ζωής μας, δηλαδή περιόδους παροδικού τραυματισμού, περίοδος εγκυμοσύνης είτε αφορά την υπόλοιπη ζωή μας όπως οι ηλικιωμένοι, ο παππούς, η γιαγιά, ο πατέρας ή η μητέρα σας κτλ.
Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% του γενικού πληθυσμού.
Μάλιστα αυτό το ποσοστό θα ανέλθει στο 55% όπως αναφέρει έρευνα της ΕΕ. την επόμενη δεκαετία.
Όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς, να έχουμε ότι μπορεί να βιώσει κάθε άνθρωπος, να ταξιδέψουμε, να εργαστούμε, να μην αποκλειόμαστε.
Σχεδιασμός για όλους σε όλα τα επίπεδα.
Παραδείγματα σαν της Κομοτηνής πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη συνδρομή των φορέων ΑμεΑ της περιοχής τους, οι οποίοι έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τα κατάλληλα εργαλεία για να προσφέρουν την εγγύηση της επίτευξης του αρμόζοντος επιπέδου προσβασιμότητας είτε της ηλεκτρονικής είτε αυτής του δομημένου περιβάλλοντος.
Το Σωματείο μας επιδιώκει το συνεχή διάλογο με όλους τους φορείς για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε το απροσπέλαστο περιβάλλον σε απόλυτα προσβάσιμο για όλους.
Διαβάστε το δημοσίευμα:
Τα «σκήπτρα» της πιο προσβάσιμης πόλης στην Ελλάδα για άτομα με κινητικά προβλήματα διεκδικεί η Κομοτηνή χάρη στις σημαντικές προσπάθειες του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Περπατώ», που σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει φροντίσει για την απρόσκοπτη μετακίνηση όλων, ακόμη και με την αστική συγκοινωνία.
Το χαρακτηριστικό αυτό της πόλης μάλιστα, έκανε έναν 24χρονο παραπληγικό να εγκαταλείψει την Αθήνα, όπου ζούσε με την οικογένειά του και να εγκατασταθεί στην Κομοτηνή, διεκδικώντας την αυτονομία του.
Ο Φάνης Παπαδημητρίου, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και εγκαταστάθηκε στην πόλη της Θράκης για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης που υλοποιεί ο σύλλογος, είδε την πόλη σαν τον μικρό του «παράδεισο».
«Δεν έχω συναντήσει πουθενά στην Ελλάδα τέτοιου είδους προσβασιμότητα και μου φάνηκε απίστευτο, σαν παραμύθι» περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 24χρονος, ο οποίος αφού παρακολούθησε το 15νθήμερο πρόγραμμα του συλλόγου, πήρε την απόφαση να μετακομίσει.
«Το είδα σαν απόδραση από τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν για τα άτομα με αναπηρία στην Αθήνα και οι γονείς μου με ενθάρρυναν σ΄ αυτό. Άλλωστε, μ΄ ενδιαφέρει πρωτίστως να διεκδικήσω την οικονομική και κινητική αυτονομία μου και να πάρω τη ζωή στα χέρια μου. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, ψάχνω για δουλειά, μέσω του ΟΑΕΔ» λέει ο κ. Παπαδημητρίου.
Ήδη, ο νεαρός έχει εγκατασταθεί σε ένα διαμέρισμα διαμορφωμένο έτσι ώστε να μπορεί να κινείται άνετα με το καρότσι του, έχοντας συγκάτοικο έναν φοιτητή των ΤΕΦΑΑ που γνώρισε στη διάρκεια του προγράμματος αυτόνομης διαβίωσης και ο οποίος τον βοηθάει σε κάποιες ανάγκες του καθώς, λόγω της αναπηρίας, δεν έχει την πλήρη ικανότητα εξυπηρέτησης.
Η πιο προσβάσιμη πόλη στην Ελλάδα
Καταλυτικός πάντως για την απόφασή του να μετακομίσει στην Κομοτηνή, όπως παραδέχεται, ήταν ο ρόλος του Συλλόγου «Περπατώ» ο οποίος ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2002 από μία παρέα ατόμων με αναπηρία, φίλων και συγγενών τους. Μέχρι σήμερα, μετράει περίπου 300 μέλη με κινητική αναπηρία καθώς επίσης και 150 ενεργούς εθελοντές, ενώ από το 2005 εκπαιδεύει φοιτητές Κοινωνικής Διοίκησης Κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας.
Το 2003, ο Σύλλογος εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του τότε Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
«Πρόθεση του Συλλόγου από την απαρχή λειτουργίας του, ήταν η προσβασιμότητα στην πόλη. Με ενέργειές του και με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην Κομοτηνή έχουν τοποθετηθεί παντού ράμπες, τις οποίες οι οδηγοί σέβονται και έχουν μάθει να μην παρκάρουν. Επιπλέον, τα αστικά λεωφορεία έχουν ράμπες που χρησιμοποιούνται από άτομα με κινητικά προβλήματα και, γενικότερα, έχουμε καταφέρει να ευαισθητοποιήσουμε στο θέμα αυτό την τοπική κοινωνία» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου Βασιλική Χατζοπούλου.
Συμπλήρωσε δε, ότι ο Σύλλογος διαθέτει και δικό του, ειδικά διαμορφωμένο όχημα, για να εξυπηρετεί και τις ανάγκες ατόμων με αναπηρία εκτός νομού. Ακόμη, οι παραλίες έχουν γίνει προσβάσιμες με την τοποθέτηση ειδικής ράμπας και όποιος το επιθυμεί,μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ειδικά ποδήλατα που διαθέτει ο Σύλλογος, στα οποία «κουμπώνουν» τα αναπηρικά αμαξίδια, για να μετακινηθεί γρήγορα και χωρίς συνοδό στην πόλη!
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νατάσα Καραθάνου



 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.