30 Μαΐ 2014

video από ΕΡΤ3 Η "Παρέα εν δράσει" πετώντας με την ευγενική χορηγία της AEGEAN ολοκλήρωσε μια ακόμη εθελοντική δράση στο πανέμορφο νησί της Ρόδου με σύνθημα "Μάθε για μένα και ας Σχεδιάσουμε για όλους"

"Μάθε για μένα και ας Σχεδιάσουμε για όλους" - "Παρέα εν δράσει" στη Ρόδο

ΕΡΤ3 video της εκπομπής "Καθημερινά και Απλά" της 25ης Οκτωβρίου 2016, με την Έλσα, το Χάρη και τον Τάκη να συζητούν για τις δράσεις της "Παρέας" με τίτλο "Μάθε για μένα και ας Σχεδιάσουμε για όλους" στη Ρόδο.

Η "Παρέα" συνέλεξε και μοιράστηκε γνώση και εμπειρίες σε μια ακόμη επιτυχημένη εθελοντική της δράση, αυτή τη φορά στο πανέμορφο νησί της Ρόδου! Η "Παρέα" βιώνει εκ των έσω την αναπηρία αλλά, σε κάθε ευκαιρία, όλα τα μέλη της μεταδίδουν διαρκώς θετική ενέργεια και παροτρύνουν σε θετικές σκέψεις για το κοινό καλό, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.

Στόχοι της "Παρέας" είναι:

1) Η εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους, ώστε να δημιουργηθούν προσβάσιμες υποδομές και δίκτυα, αρχικά για την εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων της κάθε περιοχής και δευτερευόντως για την εξυπηρέτηση πολυάριθμων επισκεπτών, ηλικιωμένων και Ανθρώπων με Αναπηρία, οι οποίοι ταξιδεύουν πάντα συνοδευόμενοι από τις οικογένειες τους ή τους προσωπικούς βοηθούς τους. Ο τουρισμός για όλους μπορεί να αποτελέσει για τη χώρα μας, μια δυναμικά εξελισσόμενη αναπτυξιακή προοπτική. Σημειώνουμε πως η φετεινή παγκόσμια ημέρα τουρισμού ήταν αφιερωμένη στον τουρισμό για όλους.

2) Η πληροφόρηση για παροχές, δικαιώματα, η παροχή νομικής προστασίας, η επεξεργασία ζητημάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία, η υποστήριξη της δρομολόγησης της επίλυσής τους με συντονισμένες ενέργειες σε πνεύμα συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς.

3) Η ενημέρωση για τους κινδύνους που επιφυλάσσουν για τη ζωή και την υγεία μας, η νεανική, κυρίως, εκρηκτικότητα, η ριψοκίνδυνη ενέργεια και η άγνοια του κινδύνου, μιας και τα κάθε είδους ατυχήματα, κυρίως όμως τα τροχαία, οι βουτιές στη θάλασσα σε σημεία με άγνωστη μορφολογία βυθού, η μεταφορά τραυματία από μη ειδικούς τραυματιοφορείς, αποτελούν τεράστια πύλη εισόδου στην αναπηρία, στην οποία και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια, εφόσον, προηγουμένως, δεν κόψουν το νήμα της ζωής μας. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι πως η απόσταση, ανάμεσα στην καθημερινότητά μας και την αναπηρία, είναι πρακτικά ανύπαρκτη.

4)Η προαγωγή του μεγαλείου του παραολυμπιακού ιδεώδους και η ενημέρωση για τα οφέλη της ενασχόλησης των Ανθρώπων με Αναπηρία με τον αθλητισμό.

5)Η διαρκής επισήμανση της ανάγκης σεβασμού των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της αξίας της συνεισφοράς στην κοινωνία του καθενός μας, ανάλογα με τις δυνατότητες του, από όποια θέση και αν βρίσκεται, αρκεί η ίδια η κοινωνία να μην παρεμποδίζει την εξέλιξή του, αλλά αντίθετα να του προσφέρει ίδιες ευκαιρίες, την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία και κίνηση, τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του, την εκπαίδευση και την επαγγελματική του αποκατάσταση, την ισότιμη συμμετοχή του σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.

6)Η άρση των εμποδίων που η αδιαφορία των πολιτών ορθώνει μπροστά σε κάθε Άνθρωπο με Αναπηρία, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη και αυτόνομη κίνησή του στο δομημένο περιβάλλον, όπως τραπέζια και καρέκλες, εμπορεύματα, οχήματα σε ράμπες πρόσβασης, στα πεζοδρόμια, στους οδηγούς όδευσης τυφλών, στις κατειλημμένες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

Στο 2ήμερο των δράσεων, ο χρυσός παραολυμπιονίκης στίβου – ποδηλασίας Θανάσης Μπαράκας, ο χάλκινος παραολυμπιονίκης στίβου Ιωάννης Πρώτος και τα μέλη της εθνικής παραολυμπιακής ομάδας, η πρωταθλήτρια Ελλάδας στην ξιφασκία με αμαξίδιο Κέλλυ Λουφάκη και ο πρωταθλητής Ελλάδας στην αντισφαίριση με αμαξίδιο Στέφανος Διαμαντής, αναφέρθηκαν στα παραολυμπιακά αθλήματα, στην εμπειρία τους στους πρόσφατους παραολυμπιακούς αγώνες και συναγωνίστηκαν μικρούς και μεγάλους, σε μια ρεαλιστική προσομοίωση των παραολυμπιακών άθλημάτων τους. Ανάλογη εμπειρία βίωσαν μικροί και μεγάλοι, αντιμετωπίζοντας τους παίκτες της πρωταθλήτριας και κυπελλούχου Ελλάδας ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο της Γ.Σ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ.

Ευχαριστούμε το Δήμο Ρόδου, το γραφείο εθελοντισμού, το Δωδεκαννησιακό Σύλλογο Τυφλών, τις εθελόντριες και τους εθελοντές του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπιάδες και τον οδηγό Γιάννη Γιαννούκα.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ευγενική της χορηγία την AEGEAN, η οποία συνεχώς υποστηρίζει τις εθελοντικές μας δράσεις, εξασφαλίζοντας την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των μελών της "Παρέας" μας σε κάθε προορισμό!

Τέλος ευχαριστούμε για την ευγενική τους χορηγία τις εταιρίες ανελκυστήρων "Κουτσοβασίλης Lift" και "Nextlevel".

Επικοινωνήστε με την "παρέα" για να δρομολογήσουμε τον ερχομό της στον τόπο σας.

Ακολουθεί το αρχικό δελτίο τύπου (της 17ης Οκτωβρίου) με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στην πλατεία Δημαρχείου από τις 11.30πμ, όλοι θα μπορούν να λάβουν ενεργά μέρος σε:

Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών, κατά τη διάρκεια του οποίου καθένας θα καλείται να κινηθεί, χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι με τα μάτια καλυμμένα.

Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας παραπληγικών, κατά τη διάρκεια του οποίου καθένας μπορεί να καθίσει σε αναπηρικό αμαξίδιο και να δοκιμάσει να κινηθεί με αυτό.

Παρουσίαση των αθλημάτων της ξιφασκίας και της αντισφαίρισης με αμαξίδιο, των αθλημάτων στίβου μικρών και μεσαίων αποστάσεων και της ποδηλασίας τυφλών.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο ΣΔΕ Ρόδου(Μιχ. Πετρίδη 29, στο χώρο του 7ουΓυμνασίου) στις 19:00, με θέμα: «Σχεδιάζουμε ένα καλύτερο κόσμο για όλους», με ομιλητές τους παραολυμπιονίκες και τον νομικό και δημοσιογράφο Τάκη Αλεξανδράκη.

Η δράση θα επαναληφθεί την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Σορωνής στις 11:00πμ.

Εδώ το δελτίο τύπου του Δήμου Ρόδου για τις εκδηλώσεις "Μάθε για μένα και ας Σχεδιάσουμε για όλους".

Διαβάστε εδώ - Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στηρίζει την εθελοντική πρωτοβουλία "Παρέα εν δράσει"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.