4 Ιουν 2014

ΣΟΚ: Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους ζει σε καθεστώς φτώχειας

  Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία τα οποία παραθέτει σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), για τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στην Ε.Ε. 

  Η λιτότητα που έχει επιβληθεί, έχουν οδηγήσει στη φτώχεια 800.000 παιδιά στην Ευρώπη, ενώ φέρεται να απειλεί στην ΕΕ το 24% του πληθυσμού, δηλαδή 124 εκατομμύρια ανθρώπους. 

  «Τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, που μείωσαν δραστικά την φτώχεια και προώθησαν την ευημερία κατά την περίοδο που ακολούθησε τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν διαβρωθεί από τις βραχυπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις προσαρμογής», αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο «World Social Protection Report- Building Economic Recovery, inclusive development and social justice». 

  Στην έκθεση αναφέρεται ότι οικογένειες σε χώρες που εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, είδαν τα διαθέσιμα εισοδήματά τους να «βουλιάζουν», κάτι που οδήγησε σε χαμηλότερη κατανάλωση. 

  Για την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι οι μισθοί κατέγραψαν πτώση 35% από το 2008, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 28%. Την ίδια ώρα, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης αντικαθίστανται από ένα σύστημα που περιορίζει την ευθύνη του Ελληνικού κράτους. Στην Ελλάδα, η φτώχεια στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας το 35% του πληθυσμού το 2013 και «κάνοντας οικογένειες να υποφέρουν επειδή δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα βασικά για μία αξιοπρεπή ζωή» τονίζει η έκθεση του ILO. Ακόμη, αναφέρεται ότι το 2012 η χώρα μας μείωσε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία από το 1,9% στο 1,33 του ΑΕΠ. 

  Ως μέτρο σύγκρισης, ο ILO υπολογίζει πως τα επίπεδα φτώχειας στην Φινλανδία το 2010 θα ξεπερνούσαν το 30%, έναντι του 7%, εάν η κυβέρνηση της χώρας είχε περικόψει τις πληρωμές κοινωνικής προστασίας προς αυτούς που τα χρειάζονταν. Στην Ευρώπη, οι μειώσεις σε κοινωνικά επιδόματα, δαπάνες για την υγεία και τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες από μόνες τους απειλούν τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα: «Σε συνδυασμό με την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τους υψηλότερους φόρους, τα μέτρα αυτά έχουν ενισχύσει τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση», τονίζει η έκθεση του ILO. 

  Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, αναμένει ότι συνολικά 122 χώρες, από τις οποίες 82 αναπτυσσόμενες, θα περιορίσουν και φέτος τις δημόσιες δαπάνες τους. Επισημαίνεται ακόμη ότι την ώρα που πολλές βιομηχανικές χώρες προχωρούσαν σε περιστολή των δημοσίων δαπανών, ικανός αριθμός χωρών με μεσαία κατά κεφαλήν εισοδήματα αύξησαν τις δαπάνες για το κράτος προνοίας. Έτσι για παράδειγμα η Κίνα έδωσε αυξήσεις στους μισθούς, αλλά ταυτόχρονα διασφάλισε συντάξεις για ακόμα περισσότερους πολίτες της. Παρόμοιες εξελίξεις παρατηρούνται και στην Βραζιλία, σημειώνεται στην έκθεση. 

  Για την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ωστόσο το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλεια παραμένει μακρινό όνειρο. Μόνο το 27% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος, μόλις το 12% των ανέργων λαμβάνει επιδόματα, ενώ το 48% των ανθρώπων γύρω στα 65 δεν παίρνουν σύνταξη 

http://www.crashonline.gr/%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B6%CE%B5/http://www.crashonline.gr/%CF%83%CE%BF%CE%BA-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B6%CE%B5/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.