18 Οκτ 2014

2015-11-10_53 Δελτίο τύπου Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας - Ένα ανεκμετάλλευτο τουριστικό προϊόν - Επανάληψη

Θέμα: Ένα ανεκμετάλλευτο τουριστικό προϊόν

Σύροντας τον κέρσορα πάνω από τους ακόλουθους συνδέσμους, με την αλλαγή του χρώματος, ενεργοποιείται η δυνατότητα επιλογής, παρακολούθησης videos και ανοίγματος σχετικών συνδέσμων. Για αναγνώστες οθόνης περιήγηση με το πλήκτρο tab για πλοήγηση στις επικεφαλίδες και στους συνδέσμους

Προς:  Μ.Μ.Ε., Σπάρτη, 10 Νοεμβρίου 2015, Αρ. Πρωτ.: 53

Δελτίο τύπου

Θέμα: Ένα ανεκμετάλλευτο τουριστικό προϊόν

Η υιοθέτηση των αρχών της σχεδίασης για όλους ως μοχλός ανάπτυξης, είναι ο τίτλος του πονήματος το οποίο ως Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας έχουμε προωθήσει στα υψηλότατα κλιμάκια της τωρινής και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, θέλοντας να ενεργοποιήσουμε δράσεις, προς την ιδιαίτερα αναπτυξιακή οδό, την οποία ο ίδιος ο τίτλος του πονήματος γλαφυρά περιγράφει.

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, με την συνδρομή επιστημονικού προσωπικού το οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες του εθελοντικά, (διαβάστε εδώ) - συνέταξε εμπεριστατωμένη προμελέτη για το επίπεδο προσβασιμότητας χώρων διαμονής τουριστών, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν στις 18-03-2014. Τα αποτελέσματα της προμελέτης παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Παναγιώτη Αλεξανδράκη στην ολομέλεια του συμβουλίου της περιφέρειας Πελοποννήσου της 9ης Ιουλίου 2014, με στόχο να ενταχθεί η πρόταση του Σωματείου το συντομότερο δυνατόν στον προγραμματισμό δράσεων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Επίσης, ο πρόεδρος του Σωματείου ανακοίνωσε πως τίθεται στη διάθεση της περιφέρειας Πελοποννήσου η συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία του Σωματείου πάνω σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης της προσβασιμότητας υποδομών και δικτύων. Ακολούθως το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση του Σωματείου ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας. Εδώ διαβάστε το σύνολο της απόφασης 301/09/07/2014 του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, απότην οποία ενδεικτικά παραθέτουμε την αρχική φράση: "η περιφέρεια Πελοποννήσου, θέτει σε άμεση προτεραιότητα την οριζόντια υιοθέτηση των αρχών της «Σχεδίασης για Όλους» σε δράσεις της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020". Με την απόφαση αυτή, το περιφερειακό συμβούλιο ενέταξε στο πρόγραμμα του, σε κάθε έργο, την εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους, χωρίς όμως να τύχει έως τώρα, πρακτικής εφαρμογής.

Διαβάστε ενδιαφέροντα στοιχεία για την αναπτυξιακή προοπτική που προσφέρει η επίτευξη υψηλότατου επιπέδου προσβασιμότητας, από το δημοσίευμα με τίτλο "προσβάσιμος τουρισμός: Η ανεκμετάλλευτη αγορά των 500 δισ. ευρώ - Της Δήμητρας-Μαρίλιας Φούρλα, στο οποίο αναλύεται το πως η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί έως 44% κατ’ έτος, αποφέροντας επιπλέον 142 δισ. ευρώ και επιπλέον 3,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, εάν οι τουριστικοί προορισμοί στην Ευρώπη και φυσικά οι χώροι διαμονής τουριστών, ήταν πλήρως προσβάσιμοι στα άτομα που έχουν ανάγκη την ειδική πρόσβαση, είτε λόγω αναπηρίας, είτε λόγω ηλικίας.

Εδώ μπορείτε να διαβάστε περισσότερα για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό προσβάσιμης πόλης. Ακόμη και η υποβολή φακέλου υποψηφιότητας από τους δήμους του πανέμορφου και πασίγνωστου ιστορικά νομού μας στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, γεγονός που προϋποθέτει ένα ικανοποιητικό επίπεδο προσβασιμότητας των υποδομών τους, θα διαφημίσει τη Λακωνία μας σε όλο τον κόσμο, παροτρύνοντας τους πολυάριθμους ανθρώπους με αναπηρία και τους ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη τις προσβάσιμες υποδομές, να επισκέπτονται τον τόπο μας, μαζί με τους συνοδούς ή τις οικογένειές τους, προωθώντας την ανάπτυξη σε έναν τομέα που δεν εχει έως τώρα εξελιχθεί, στην προσέλκυση ομάδων πληθυσμού που αποτελούν ένα δυναμικό μα ανεκμετάλλευτο τουριστικό προϊόν.

«Access City Award 2017» Μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2016 (μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών), μπορούσαν οι πόλεις της Ε.Ε., με περισσότερους από 50.000 κατοίκους να υποβάλλουν τις υποψηφιότητές τους, στο διαγωνισμό για το βραβείο «Access City Award 2017», το ευρωπαϊκό βραβείο για τις πόλεις που είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία και στους ηλικιωμένους, που έχει προκηρύξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φέτος, τα βραβεία θα απονεμηθούν σε πέντε πόλεις της ΕΕ, σε μια τελετή κατά την ετήσια διάσκεψη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ημέρας των ατόμων με αναπηρία που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 29 Νοεμβρίου 2016. Οι νικήτριες πόλεις θα επιβραβευτούν για τις προσπάθειές τους να διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, όπως οι εγκαταστάσεις στέγασης, οι χώροι παιχνιδιού, το εργασιακό περιβάλλον, οι δημόσιες συγκοινωνίες και οι τεχνολογίες επικοινωνιών.

Η έβδομη διοργάνωση του Access City Award θα περιλαμβάνει το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο βραβείο, καθώς και δύο ειδικές μνείες:

Η ειδική μνεία για την «πρόσβαση στην εργασία» θα επιβραβεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πόλεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, διευκολύνουν την πρόσβαση στην εργασία και καθιστούν προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία την ενημέρωση σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αφορά πρωτοβουλίες για την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης για άτομα με αναπηρία, μέσω της βελτίωσης της προσβασιμότητας στους χώρους εργασίας ή στα μέσα μεταφοράς, ώστε να διασφαλίζεται ότι κάθε τμήμα της διαδρομής από το σπίτι έως τον χώρο εργασίας είναι προσβάσιμο.

Η ειδική μνεία για τις «προσβάσιμες έξυπνες πόλεις» θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες των πόλεων να διασφαλίσουν ότι γίνονται έξυπνες, εξαλείφοντας τους αποκλεισμούς, και ιδιαίτερα διασφαλίζοντας ότι οι τεχνολογίες τους, τα περιβάλλοντα χρήστη και οι συναφείς υπηρεσίες είναι προσβάσιμες για άτομα με αναπηρία, χάρη σε μια προσέγγιση «σχεδιασμού για όλους».

Υπάρχουν περίπου 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην ΕΕ. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της ΕΕ, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Συνεπώς, καταδεικνύεται ολοένα και πιο σημαντική η δημιουργία ενός περιβάλλοντος εντός του οποίου οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ανεξάρτητα και με αξιοπρέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο διαγωνισμός παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στις δημόσιες αρχές να εξετάσουν τα υπέρ και τα κατά των πόλεών τους από πλευράς προσβασιμότητας και να προβούν στις κατάλληλες βελτιώσεις. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η προσβασιμότητα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Στρατηγικής για την αναπηρία 2010-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς εμπόδια για όλους.

Την έκτη χρονιά, το Μιλάνο (Ιταλία) ήταν ο νικητής του βραβείου Access City Award 2016. Το Βισμπάντεν (Γερμανία) έλαβε το δεύτερο βραβείο, ως αναγνώριση των προσπαθειών του για τη δημιουργία μιας πόλης προσβάσιμης σε όλους τους πολίτες της, η Τουλούζη (Γαλλία) κέρδισε το τρίτο βραβείο, καθώς και την πρώτη ειδική μνεία ως «έξυπνη πόλη» για τη δέσμευσή της απέναντι στα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους της πόλης μέσω της τεχνολογίας και για τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας για αυτόν τον σκοπό. Η Βάασα (Φινλανδία) έλαβε ειδική μνεία για τη δέσμευσή της για τη βελτίωση του εργασιακού της περιβάλλοντος για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία και το Καποσβάρ (Ουγγαρία) έλαβε ειδική μνεία για τη δέσμευσή του για τη βελτίωση. Την πέμπτη χρονιά, ο νικητής ήταν το Μπόρας (Σουηδία). Το Ελσίνκι (Φινλανδία) πήρε το δεύτερο βραβείο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία). Το Λογρόνιο (Ισπανία) τιμήθηκε με ειδική μνεία στην κατηγορία δομημένου περιβάλλοντος και δημόσιων χώρων, η Βουδαπέστη (Ουγγαρία) έλαβε ειδική μνεία για το έργο της στον τομέα των μέσων μεταφοράς. Η Αρόνα (Ισπανία) και το Λουξεμβούργο έλαβαν ειδική μνεία για τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες. Την τέταρτη χρονιά , ο νικητής του 2014 ήταν το Γκέτεμποργκ (Σουηδία). Η Γκρενόμπλ (Γαλλία) έλαβε το δεύτερο βραβείο, το Πόζναν (Πολωνία) το τρίτο βραβείο, ενώ τιμήθηκε με ειδική μνεία το Μπέλφαστ (ΗΒ), η Δρέσδη (Γερμανία), το Μπούργκος και η Μάλαγα (Ισπανία). Την τρίτη χρονιά, το βραβείο απονεμήθηκε στο Βερολίνο (Γερμανία). Η Νάντη (Γαλλία) και η Στοκχόλμη (Σουηδία) ήταν οι άλλες δύο επικρατέστερες πόλεις, ενώ με ειδική μνεία τιμήθηκαν η Παμπλόνα (Ισπανία) για το δομημένο περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους, η Γκντύνια (Πολωνία) για τις μεταφορές και τις συναφείς υποδομές, το Μπιλμπάο (Ισπανία) για τις πληροφορίες και τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών, και το Ταλάτ (Ιρλανδία) για τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες. Τη δεύτερη χρονιά, νικήτρια αναδείχθηκε η αυστριακή πόλη του Σάλτσμπουργκ. Οι τρεις άλλες πόλεις που προκρίθηκαν ήταν η Κρακοβία (Πολωνία), το Μάρμπουργκ (Γερμανία) και το Σανταντέρ (Ισπανία). Με ειδική μνεία τιμήθηκαν η Τεράσα (Ισπανία), η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), το Όλομουτς (Τσεχική Δημοκρατία) και η Γκρενόμπλ (Γαλλία). Την πρώτη χρονιά του θεσμού, το 2010, το βραβείο απονεμήθηκε στην ισπανική πόλη Άβιλα. Οι τρεις άλλες πόλεις που προκρίθηκαν ήταν η Βαρκελώνη (Ισπανία), η Κολωνία (Γερμανία) και το Τούρκου (Φινλανδία).

Εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βραβείο Access City Award

Με τιμή, το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.