26 Αυγ 2015

Ο Άνθρωπος με αναπηρία θυσία στο βωμό των μνημονιακών πολιτικών

Πανεθνική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με "θυσία" 900 εκατ. ευρώ από την Πρόνοια

Χωρίς να ενδιαφέρει ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύπτει κάθε φορά από τις συχνές εκλογικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, η πορεία για την εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους και για την συνεπακόλουθη εξαύλωση του ανθρώπου με αναπηρία είναι προαποφασισμένη.

Μάλιστα και η μεθοδολογία την οποία η κάθε κυβέρνηση θα ακολουθήσει για να πετύχει το στόχο αυτό είναι κοινή. Απόδειξη για όλα αυτά αποτελεί η έναρξη της συζήτησης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την οποία ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η τωρινή κυβέρνηση, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, κατακεραύνωνε τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την έναρξη της διαδικασίας εισαγωγής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στην ελληνική πραγματικότητα. Βεβαίως μετά την αλλαγή στην κυβερνητική σκυτάλη η πορεία συνεχίστηκε αυτούσια.

Στην εκπομπή "παρέα" την οποία έχω την τιμή να παρουσιάζω στο ραδιόφωνο του Alpha989, στις 18 Γενάρη του 2015 αναφέρθηκα αναλυτικά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, καταφέρνοντας να καθορίσω το πλαίσιο εφαρμογής του με ακρίβεια, τονίζοντας πως όσα ανέφερα θα τύγχαναν εφαρμογής, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα ανελάμβανε την εξουσία. Οι όποιες αντιδράσεις αυτών που αντιλήφθηκαν το που πάνε τα πράγματα, από όποια πλευρά και αν εκφράστηκαν, δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της αναμενόμενης σαρωτικής εφαρμογής του. Είναι άλλωστε μέρος των μνημονιακών μας υποχρεώσεων ως στοιχείο της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ την οποία επίσης κατακεραύνωνε η σημερινή κυβέρνηση από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Θυμίζω ότι ο ΟΟΣΑ πρότεινε τη μείωση των ατόμων με αναπηρία στη χώρα από το 14% που ήταν πριν το 2009 στο 5%, χωρίς βέβαια να αναφέρει τον τρόπο «εξόντωσής τους». Για αυτό και ονόμασα εξ' αρχής τις επιτροπές του ΚΕΠΑ ως την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» λόγω του ότι «θεραπεύει κάθε νόσο». Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα θα τα βρείτε αναζητώντας δημοσιεύματα μου. Για να επιστρέψουμε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το ακόλουθο άρθρο αναφέρει τη μετάθεση του χρόνου εφαρμογής του:

Οχτώ μήνες "παράταση" πήρε η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) μέχρι να είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ)

σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Θα έχει προηγηθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ (ή 900 εκατ. ευρώ). Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η πλήρης εθνική εφαρμογή του ΕΕΕ μέχρι τα τέλη του 2016.

Σημειώνεται πως η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος του ΕΕΕ, η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση σε 13 δήμους και αφορούσε 19000 άτομα με εξαιρετικά χαμηλό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 1-2 μήνες. Το Μνημόνιο περιγράφει τα στάδια τα οποία πρέπει να διαβεί η κυβέρνηση μέχρι την πανεθνική εφαρμογή του ΕΕΕ:

  1. Έως τον Σεπτέμβριο του 2015 οι αρχές θα προσδιορίσουν τις λεπτομερείς προετοιμασίες τους για τη βαθμιαία εθνική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) από 1ης Απριλίου 2016, μεταξύ άλλων και για τη σύσταση ενός μητρώου παροχών και την κατάρτιση στρατηγικής για να εξασφαλίζεται η ένταξη των ευάλωτων ομάδων και να αποφεύγεται η απάτη. Θα δημιουργηθούν στενοί δεσμοί με τους δήμους και τις υπηρεσίες απασχόλησης. Έως τον Σεπτέμβριο του 2015 σημειώνεται επίσης πως οι αρχές θα καταρτίσουν ένα θεσμικό πλαίσιο παροχών για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο του ΕΕΕ και άλλων παροχών. Θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των επιδόσεων του συστήματος ΕΕΕ, με στόχο την πλήρη εθνική εφαρμογή του μέχρι τα τέλη του 2016.
  2. Συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών τόσο σε μετρητά όσο και σε είδος, των φορολογικών πλεονεκτημάτων, των παροχών κοινωνικής ασφάλισης και άλλων κοινωνικών παροχών, σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τα πρώτα επιχειρησιακά αποτελέσματα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, με στόχο να προκύπτει εξοικονόμηση ύψους ½ τοις εκατό του ΑΕΠ σε ετήσια βάση (σ.σ. 900 εκατ. ευρώ).
  3. Έως τον Ιανουάριο του 2016, οι αρχές θα υποβάλουν προτάσεις και θα νομοθετήσουν μεταρρυθμίσεις στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας και θα λάβουν αποφάσεις σχετικά με τους συντελεστές παροχών της αρχικής εφαρμογής του ΕΕΕ σε συμφωνία με τους θεσμούς. Ο σχεδιασμός του ΕΕΕ θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις παραμέτρους των πιλοτικών σχεδίων μετά την αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, με ενδεχόμενη πρόσθετη στόχευση των αναγκών προτεραιότητας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.