28 Ιαν 2016

video - πως θα παρατηρήσεις τα πρώτα πιθανά σημάδια αυτισμού στα παιδιά για να τα συζητήσεις με τους ειδικούς

Η μέση ηλικία όπου γίνεται η διάγνωση του αυτισμού είναι τα 4 χρόνια, όμως οι ειδικοί θεωρούν ότι τουλάχιστον το 50% των παιδιών θα μπορούσαν να έχουν διαγνωστεί ήδη από την ηλικία των 14 μηνών. Κι επειδή όσο νωρίτερα γίνει η παρέμβαση ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά αυτά τόσο πιο σημαντική είναι η βελτίωση της κατάστασής τους, είναι σημαντικό να μη χάνεται χρόνος. Με αυτό το σκεπτικό και κατανοώντας ότι οι γονείς όσο κι αν παρατηρούν τη συμπεριφορά των παιδιών τους είναι συχνά δύσκολο να εντοπίσουν σημάδια που να φανερώνουν τον αυτισμό, καθώς συνήθως δεν γνωρίζουν ποια είναι τα σημάδια αυτά, ερευνητές από το Ινστιτούτο Kennedy Krieger στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ ετοίμασαν το video Early Signs of Autism Video Tutorial - «Bringing Early Signs of Autism Spectrum Disorders into Focus» το οποίο επισημαίνει ακριβώς τα στοιχεία που πρέπει να προσέχουμε.

Παρουσιάζει τα σημάδια των διαταραχών που εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού. Δείχνει παιδιά με και χωρίς σημάδια αυτισμού να παίζουν με διάφορα παιχνίδια μέσα σε ένα δωμάτιο, παρουσία ενός θεραπευτή. Την ίδια στιγμή, ένας άλλος θεραπευτής σχολιάζει τι κάνει (ή δεν κάνει) το παιδί και για ποιο λόγο αυτό θα μπορούσε να αποτελεί (ή να μην αποτελεί) ένδειξη αυτισμού.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν διάγνωση βασισμένοι στο video αλλά να το χρησιμοποιήσουν σαν εργαλείο που θα τους επιτρέψει να αναγνωρίσουν κάποιες συμπεριφορές του παιδιού τις οποίες ίσως είναι σκόπιμο να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.