10 Νοε 2016

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στηρίζει την εθελοντική πρωτοβουλία "Παρέα εν δράσει"

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στηρίζει την εθελοντική πρωτοβουλία "Παρέα εν δράσει"

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης υποδέχτηκε το μέλος της "Παρέας εν δράσει" Τάκη Αλεξανδράκη στο γραφείο του, σε μια σύντομη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την εθελοντική δράση της και δήλωσε πως θα υποστηρίξει την προσπάθεια. Η έμπρακτη αυτή υποστήριξη εκφράστηκε άμεσα με την αποστολή προς όλους τους Δήμους της Ελλάδας της ακόλουθης επιστολής:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΘΗΝΑ 9/11/2016 Αριθμ.Πρωτ.: 3232

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Προς τους Δήμους της χώρας

Αγαπητέ Συνάδελφε, Η Κ.Ε.Δ.Ε., ως το κορυφαίο πρωτοβάθμιο συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης, καθίσταται κατά καιρούς αποδέκτης διαφόρων αιτημάτων και προτάσεων από διάφορους συλλογικούς/εθελοντικούς φορείς, για την υποστήριξη και την προώθηση των διαφόρων δράσεων που αναπτύσσουν με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σε διάφορα κοινωνικά, πολιτιστικά και ανθρωπιστικά ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Η εθελοντική πρωτοβουλία με τίτλο «Παρέα εν δράσει», αποτελείται από Άτομα με αναπηρία και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε όλο το φάσμα των θεμάτων της Αναπηρίας. Ειδικότερα, η ομάδα επισκέπτεται διάφορους Δήμους με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα Αναπηρίας (προσβασιμότητα/δικαιώματα–παροχές/ενημέρωση από εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα που ενδιαφέρουν τους Δήμους στα ζητήματα αθλητισμού, εκπαίδευσης, κοινωνικής ενσωμάτωσης κ.ά). Ένας από τους στόχους της εθελοντικής αυτής πρωτοβουλίας αφορά στην προαγωγή του μεγαλείου του παραολυμπιακού ιδεώδους και την ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της ενασχόλησης του Ανθρώπου με αναπηρία με τον αθλητισμό, ο οποίος τον ενθαρρύνει και τον ενισχύει ιδιαίτερα.

Η Κ.Ε.Δ.Ε., στηρίζοντας τον Εθελοντισμό και πιστεύοντας ότι μπορεί να συμβάλλει στην ενεργητικότητα, στην ανταλλαγή εμπειριών και στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, σας προτείνει να εντάξετε την ανωτέρω εθελοντική πρωτοβουλία «Παρέα εν δράσει» στον προγραμματισμό του Δήμου σας, ώστε να παρουσιασθεί στους δημότες σας το σύνολο των δράσεων και στο βαθμό που μπορείτε να στηρίξετε και να διευκολύνετε την μετακίνηση και διαμονή της ομάδας αυτής.

Γεώργιος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Web Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ακολουθεί συνοδευτικό έγγραφο, το οποίο περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση της "Παρέας" και για τους τρόπους επικοινωνίας με τα μέλη της.

Η ιδέα για τη δημιουργία της "Παρέας" προήλθε από την ανάγκη κάλυψης ενός ορατού κενού στην ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα:

1. της αναπηρίας, της αποφυγής  των κινδύνων που οδηγούν σε αυτή,

2. της ενθάρρυνσης για τη συνέχιση της ζωής μετά την έλευση της αναπηρίας,

3. του οφέλους της ενασχόλησης του Ανθρώπου με Αναπηρία με τον αθλητισμό και ίσως και τον πρωταθλητισμό στη συνέχεια,

4. της εφαρμογής των αρχών της Σχεδίασης για Όλους, ώστε να δημιουργηθούν προσβάσιμες υποδομές και δίκτυα, αρχικά για την εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων της κάθε περιοχής και δευτερευόντως για την εξυπηρέτηση πολυάριθμων επισκεπτών, ηλικιωμένων και Ανθρώπων με Αναπηρία, οι οποίοι ταξιδεύουν πάντα συνοδευόμενοι από τις οικογένειες τους ή τους προσωπικούς βοηθούς τους.

Σημειώνουμε πως ο τουρισμός για όλους αποτελεί για τη χώρα μας μια δυναμική αναπτυξιακή προοπτική, στην οποία δεν έχει δοθεί η αρμόζουσα προσοχή. Άλλωστε η φετινή παγκόσμια ημέρα τουρισμού ήταν αφιερωμένη (διαβάστε εδώ) στον τουρισμό για όλους.

5. Της πληροφόρησης για  παροχές, δικαιώματα, της παροχής  νομικής προστασίας, της επεξεργασίας  ζητημάτων που απασχολούν την  τοπική κοινωνία, της υποστήριξης  της δρομολόγησης της επίλυσής  τους με συντονισμένες ενέργειες  σε πνεύμα συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς,

6. της διαρκούς επισήμανσης  της ανάγκης σεβασμού των δικαιωμάτων  του Ανθρώπου, της αξίας της  συνεισφοράς στην κοινωνία του  καθενός μας, ανάλογα με τις  δυνατότητες του, από όποια θέση  και αν βρίσκεται, αρκεί η ίδια  η κοινωνία να μην παρεμποδίζει την εξέλιξή του, αλλά αντίθετα να του προσφέρει ίδιες ευκαιρίες, την ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία και κίνηση, τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του, την εκπαίδευση και την επαγγελματική του αποκατάσταση, την ισότιμη συμμετοχή του σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής,

7. της άρσης των εμποδίων  που η αδιαφορία των πολιτών  ορθώνει μπροστά σε κάθε Άνθρωπο  με Αναπηρία, παρεμποδίζοντας την  ελεύθερη και αυτόνομη κίνησή  του στο δομημένο περιβάλλον, όπως τραπέζια και καρέκλες, εμπορεύματα, οχήματα σε ράμπες πρόσβασης, στα πεζοδρόμια, στους οδηγούς όδευσης τυφλών, στις κατειλημμένες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

Στην προσπάθεια να συμβάλλουμε στην πλήρωση αυτού του φανερού κενού στην ενημέρωση, συλλάβαμε την ιδέα της εθελοντικής πρωτοβουλίας "Παρέα εν δράσει", με σύνθημα "Μάθε για μένα και ας Σχεδιάσουμε για όλους".

Στις 2 - 4 Απριλίου 2016 φιλοξενηθήκαμε στο Δήμο Ερμούπολης Σύρου.

Στις 5 - 6 Ιουνίου 2016 φιλοξενηθήκαμε στο 1ο festival ειδικής εκπαίδευσης στο Γκάζι.

Στις 29 - 30 Ιουλίου 2016 φιλοξενηθήκαμε στο Δήμο Χίου.

Στις 23 - 25 Οκτωβρίου 2016 φιλοξενηθήκαμε στο Δήμο Ρόδου.

Στις 11 Νοεμβρίου φιλοξενηθήκαμε στο Δήμο Κορινθίων.

Επικοινωνήστε με την "Παρέα" για να δρομολογήσουμε τον ερχομό της και στον τόπο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.