15 Φεβ 2018

Η "πατέντα" εξασφάλισης θέσης στάθμευσης μόνιμου κατοίκου

Ο κύριος λόγος για τον οποίο γράφω αυτό το κείμενο είναι να σας παροτρύνω να παρατηρείτε με προσοχή ότι συμβαίνει γύρω σας, να το επεξεργάζεστε προσεκτικά, να το συζητάτε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε και να διαβάζετε τους σχετικούς νόμους και το Σύνταγμα.

Πρόσφατα εντόπισα στα Μ.Μ.Ε. - άκουσον άκουσον - διαφημίσεις δήμων της Ελλάδας, στις οποίες εξηγούν στους δημότες τους την διαδικασία ηλεκτρονικής αίτησης για την εξασφάλιση θέσης στάθμευσης μόνιμου κατοίκου. Είναι τόσο συχνό το φαινόμενο της ύπαρξης τέτοιων θέσεων στάθμευσης στην Ελλάδα που όλοι έχουμε πιστέψει πως ο καθορισμός τους είναι απόλυτα νόμιμος.

Ένας φίλος που είχε δεχτεί κλήση καταβολής προστίμου γιατί στάθμευσε "παράνομα" σε θέση στάθμευσης μόνιμου κατοίκου, επισημασμένη με πινακίδα Ρ70, μου πρότεινε να ψάξουμε το ζήτημα. Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας η πινακίδα Ρ70 τίθεται για να ορίσει χώρο στάθμευσης συγκεκριμένης κατηγορίας οχημάτων π.χ. TAXI.

Το όχημα του μόνιμου κατοίκου δεν ανήκει σε συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων, άρα δεν έχει κανένα δικαίωμα να σταθμεύει σε θέση που επισημαίνεται με την πινακίδα Ρ70. Εδώ ξεκινά η πατέντα, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι, χρησιμοποιούν αυθαίρετα την πινακίδα Ρ70, για να "ενδύσουν" με νομιμοποιητικό μανδύα την αβάσιμη νομικά απόφασή τους για την παραχώρηση θέσης στάθμευσης μόνιμου κατοίκου προς ικανοποίηση των δημοτών τους. Στους "παραβάτες" μοιράζονται κλήσεις - βεβαιώσεις παράβασης για "παράνομη στάθμευση" αξίας 80 ευρώ. Πολλοί από εσάς που διαβάζετε το κείμενο θα έχετε πληρώσει τέτοια παράνομα πρόστιμα και ίσως έχετε ακόμη το δικαίωμα να απαιτήσετε την επιστροφή των χρημάτων σας. Από εδώ και πέρα αν βρείτε μια τέτοια κλήση στο αυτοκίνητο σας, συντάξτε και καταθέστε εντός 3 ημερών ένσταση, (Αίτηση Υποβολής Αντιρρήσεων), αναφέροντας ότι «αμφισβητώ την παράβαση γιατί στο συγκεκριμένο σημείο στάθμευσης επιτρέπεται βάση του ΚΟΚ η στάθμευση του οχήματός μου». Η Πινακίδα Ρ-70 αναφέρεται βάσει του ΚΟΚ σε χώρο στάθμευσης ορισμένης κατηγορίας οχημάτων. Το γεγονός ότι στον ίδιο χώρο στάθμευαν οχήματα της ίδιας κατηγορίας με το δικό σας χωρίς να λάβουν βεβαίωση παράβασης, αποτελεί επιβεβαιωτικό στοιχείο του ότι η στάθμευση του οχήματος ήταν καθόλα σύννομη. Η μη αμφισβήτηση (η μη κατάθεση ένστασης) θεωρείται αυτόματα ως αποδοχή της παράβασης. Οι δήμοι τέλος, θα πρέπει να σταματήσουν να εφαρμόζουν την συγκεκριμένη "πατέντα".

4 σχόλια :

  1. η πινακίδα Ρ70 σημαίνει Χώρος στάθμευσης ΟΡΙΣΜΈΝΗΣ κατηγορίας οχημάτων όπως πχ Ταξί η και Κάτοικοι με κάρτα κ.α
    ο ΟΡΙΣΜΟΣ της όποιας κατηγορίας αναγράφεται στην ίδια την πινακίδα, και στην συγκεκριμένη περίπτωση αναγράφεται το ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ,
    Απλά Ελληνικά είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εικονιζόμενη πινακίδα είναι η εν λόγω παράνομη πινακίδα. Ότι αναγράφει δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα. Δεν στηρίζεται σε κανένα νόμο. Είναι παράνομη.

      Διαγραφή
    2. ΟΡΙΣΜΈΝΗΣ κατηγορίας: ΟΡΙΖΜΟΣ - ΟΡΙΖΩ - ΚΑΘΟΡΙΖΩ
      Έτσι λοιπόν ο Δήμος καθορίζει, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, για ποια κατηγορία οχημάτων θα είναι ένα σημείο, πχ αν υπάρχει πρόβλημα παρκαρίσματος για τους κατοίκους λόγω πολλών μη τοπικών "επισκεπτών" ο δήμος μπορεί να καθορίσει ένα σημείο/περιοχή επιτρεπόμενη μόνο για κάτοικους με την κατάλληλη κάρτα κατοίκων.
      Σε άλλη περίπτωση στην πιάτσα ΤΑΧΙ τοποθετείται η Ρ70 με αναγραφή ΤΑΧΙ.
      Υπάρχουν πολλές κατηγορίες όπως ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΟΧΜ. ΔΗΜΟΥ και και και..
      Είναι όλα παράνομα επειδή εσύ πήρες κλήση???

      Διαγραφή
    3. Παρακαλώ αναζητήστε την σχετική νομοθεσία. Για όσα λέτε οι δήμοι απλά πρέπει να υπακούουν στους νόμους και δεν έχουν καμιά νομοθετική εξουσία για να τους δημιουργούν.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.