12 Ιαν 2014

Αγγίζουμε την τέχνη στην έκθεση των έργων της "Πινακοθήκης της Μύρτιδας"

Soft Power Awards - Manolis Papagrigorakis | Hellenic Institute of Cultural Diplomacy

p>Manolis Papagrigorakis, doctor of Orthodontics at National and Kapodistrian University. Soft Power awards are organised by the Hellenic Institute of Cultural Diplomacy. Πατήστε εδώ για στιγμιότυπο video από την εκδήλωση για τη βράβευση του Επίκουρου Καθηγητή Ορθοδοντικής ΕΚΠΑ κ. Μανώλη Παπαγρηργοράκη με το βραβείο Soft Power awards.

Video απόψε στην ΕΡΤ1 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21:00

Ένα μικρό αφιέρωμα της ΕΡΤ στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης της "Πινακοθήκης της Μύρτιδας" στην gallery "Δίανθος".

Αγγίζουμε την τέχνη στην έκθεση των έργων της "Πινακοθήκης της Μύρτιδας"

Πέμπτη 31/5-2018, στις 20:00, Ξενοδοχείο Lotus Center Hotel

Η έκθεση των έργων στη Gallery Δίανθος θα είναι προσβάσιμη, καθ' όλη τη διάρκεια της, και για Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες, όπως ακριβώς και η περιοδική έκθεση της Μύρτιδας.

Ειδικότερα, για τους Ανθρώπους με προβλήματα όρασης θα διατίθεται φυλλάδιο στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών (braille), φυλλάδιο μεγαλογράμματης γραφής, απτική αποτύπωση ενός ζωγραφικού πίνακα, ενώ θα μπορούν να αγγίξουν ελεύθερα τα γλυπτά έργα της έκθεσης, αναγνωρίζοντας τα υλικά, τα χρώματα με την αφή. Για τους Ανθρώπους με προβλήματα ακοής, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα αναπαράγεται σχετικό μαγνητοσκοπημένο ενημερωτικό υλικό στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Ο χώρος θα είναι προσβάσιμος για χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου.

3d απτικό αντίγραφο ζωγραφικού πίνακα

Το απτικό αντίγραφο που εκτυπώθηκε από 3d εκτυπωτή, σχεδιάστηκε στο εργαστήριο Σχεδιομελέτης και Κατεργασιών του ΤΕΙ Κρήτης στα Χανιά, όπου επικεφαλής είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μανόλης Μαραβελάκης. Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ.

Δείτε το αντίγραφο του ζωγραφικού πίνακα σε διάφορες προβολές ώστε να γίνει αντιληπτό και το ανάγλυφο της επιφάνειας του,, ιδιότητα που προσφέρει σε Ανθρώπους με πρόβλημα όρασης τη δυνατότητα να "δουν" τον ζωγραφικό πίνακα, να αγγίξουν την τέχνη.

Η Πινακοθήκη της Μύρτιδας στη Gallery Δίανθος

Την Πέμπτη 31/5-2018, στις 20:00, εγκαινιάζεται στη Gallery «Δίανθος» του Ξενοδοχείου Lotus Center Hotel, Ερμού 95, Μοναστηράκι, η έκθεση με τον τίτλο «Το χαμόγελο της Μύρτιδος ως πολιτιστικό χαρακτηριστικό». Η νεαρή Αθηναία του 5ου αιώνα π.Χ. απευθύνει μήνυμα στον κόσμο μέσω των αρχηγών 26 κρατών του ΟΗΕ, οι οποίοι θα το μεταφέρουν ως τα πέρατα της Υφηλίου.

Στην έκθεση θα εκτίθενται επιλεγμένα έργα από την Πινακοθήκη της Μύρτιδας καθώς και έργα νέων καλλιτεχνών, που τα προσέφεραν αφιλοκερδώς για την ενίσχυση του έργου μας. Μετά τα εγκαίνια η κα Λίνα Γερακίνη και ο κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης μας περιμένουν στο Roof Garden του Ξενοδοχείου Lotus Center Hotel, για ένα κοκτέιλ, με θέα την Ακρόπολη.

Παρουσίαση του γραμματοσήμου και του λευκώματος της Μύρτιδας

Με μια ευγενική πρόσκληση ένας υπέροχος άνθρωπος που με τιμά με την φιλία του, ο αγαπητός Μανώλης Παπαγρηγοράκης μας προσκαλεί στην επίσημη παρουσίαση του λευκώματος και του γραμματοσήμου της Μύρτιδας, την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 και ώρα 19:00, στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλή επιτυχία!

Από την "Μύρτιδα" στην"Αυγή" και στην "Ηδύλη"

Video "Αντικρύζοντας την Αυγή" (03/03/2018)

Στο κανάλι της Βουλής των Ελλήνων στην εκπομπή "Διαβουλεύσεις" το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018 παρουσιάστηκε η ανάπλαση του προσώπου του πρώτου επιβεβαιωμένου μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία, της Αυγής. Πατήστε εδώ για να παρακολουθησετε το video.

Η αρχή της ιστορίας

Η συνάντηση

Μια Κυριακή του 2011 με ανυπομονησία περίμενα η Σόφη μου, μετέπειτα αγαπημένη μου σύζυγος, να ξεκινήσει να μου περιγράφει συγκλονιστικά όπως πάντα, την πολυαναμενόμενη έκθεση της Μύρτιδας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Λίγη αναμονή στην ουρά και επιτέλους...είμασταν "πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν"!

Με προσοχή άκουγα όλα όσα μου περιέγραφε με την επιστημονική ακρίβεια που οι αρχαιολογικές και ιστορικές σπουδές της εξασφάλιζαν, συνδυαζόμενες με την βιωματική γνώση του τρόπου με τον οποίο μπορεί κάποιος να αποδώσει κάθε εικόνα σ' έναν τυφλό, εμπειρία που αποκτάται στη συμβίωση μαζί του.

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πως η επίσκεψη μας ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους επισκέπτες θα γινόταν αντιληπτή από τον εμπνευστή της έκθεσης. Ο κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης μας παρακολουθούσε διακριτικά και μας πλησίασε μόλις ολοκληρώσαμε την περιήγηση στην έκθεση, εντυπωσιασμένος από το ενδιαφέρον μας. Από εκεί ξεκίνησε μια υπέροχη φιλία με τον Μανώλη, που προχωρά στο μέλλον με συγκλονιστικές ματιές στο παρελθόν.

Το ακόλουθο κείμενο το έγραψα την Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012 και έχει αναρτηθεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα κείμενα πολλών φίλων στον ιστότοπο της "Μύρτιδας".

"Με κοιτούσε… δεν την έβλεπα. Ήθελε να μου μιλήσει… αλλά δε μπορούσε. Και ότι της έλεγα εκείνη δεν το άκουγε. Κάτι θέλαμε και οι δυο… αλλά κάτι δε μπορούσαμε και οι δυο". Είχε έρθει από το παρελθόν, μέσα από την έμπνευση του κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη. Συνδετικός μας κρίκος: ο μεστός και περιγραφικός λόγος της υπέροχης συντρόφου μου, η οποία μου περιέγραφε αναλυτικά όλα όσα μπορούσε με λόγια να μου μεταδώσει. Και ήταν πολλά! Αμέτρητα! Μέσα από την εξαιρετική της διάθεση να μου μεταφέρει όσες περισσότερες εικόνες μπορούσε! Συνεπαρμένοι από όσα λαμβάναμε από την έκθεση, είχαμε απορροφηθεί σε μια άλλη διάσταση, "πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν".

Την αύρα του ενθουσιασμού μας παρακολουθούσε αθόρυβα το βλέμμα του εμπνευστή και δημιουργού της «Μύρτιδος»! Είχε ήδη γεννηθεί στη δημιουργική και αεικίνητη σκέψη του η ιδέα της προσαρμογής της έκθεσης σε προσβάσιμη, και για άτομα με πρόβλημα όρασης, μορφή. Από εκείνη τη στιγμή αυτής της τυχαίας συνάντησης ξεκινήσαμε ως μέλη της ομάδας να δουλεύουμε πάνω σε κάθε σημείο της έκθεσης, διαμορφώνοντας την έτσι ώστε να είναι ευφικτή η αυτόνομη περιήγηση ενός προσώπου με πρόβλημα όρασης στους σταθμούς της.

Ανυπομονούσα να έρθει η μέρα που θα άγγιζα το πρόσωπο της «Μύρτιδας». Άλλωστε, από την πρώτη μας επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ήθελα τόσο πολύ να μπορούσα, αγγίζοντάς το, να «δω» το πρόσωπο του παρελθόντος, το πρόσωπο που συνάντησε το σήμερα, μέσα από την επίπονη προσπάθεια όλων όσων ενεργοποίησε, με το πάθος του για την επιστήμη του και την αρχαιολογία, ο κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης!

Και η στιγμή έφτασε επιτέλους! Θα μπορούσε να μην έφτανε ποτέ. Τόσα γίνονται, αλλά όχι για όλους. Το ζούμε, το βιώνουμε όλοι εμείς οι άνθρωποι με κάποια ειδική ανάγκη καθημερινά. Δημιουργούνται πολλά στα οποία, για διάφορους λόγους, εμείς δεν έχουμε πρόσβαση. Ούτε κανείς το σκέφτηκε, ούτε κανέναν απασχόλησε ή απασχολεί. Μπορεί καν να μην περνά από το μυαλό τους ότι υπάρχουμε και εμείς.

Δεν ίσχυσε ούτε για μια στιγμή κάτι τέτοιο για τον κ. Μανώλη. Το πάθος του και εδώ ενεργοποιήθηκε στο έπακρο.

Η ανυπομονησία κορυφωνόταν καθώς πλησιάζαμε προσκεκλημένοι του κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη την πόλη του Βόλου, η οποία είχε την τύχη να χαρίσει στους ανθρώπους με πρόβλημα όρασης και πρόβλημα ακοής την ειδικά διαμορφωμένη πλέον έκθεση της «Μύρτιδας»!

Αγγιζα το πρόσωπο της και βρισκόμουν επιτέλους, ακριβώς, «πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»! Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό! Λάμβανα με το δικό μου τρόπο, με τις άκρες των δακτύλων μου, την απεικόνιση του παρελθόντος, με το «βλέμμα» σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον!

Ακολουθεί το κείμενο που έγραψα μετά την εμπειρία της ξενάγησής μου στην προσβάσιμη για άτομα με πρόβλημα όρασης έκθεση της "Μύρτιδας".

Συμμετείχα στην ομάδα των ατόμων με πρόβλημα όρασης που υπό την αιγίδα του Φάρου τυφλών της ελλάδας συνεργάστηκε με τον επικουρο καθηγητη ορθοδοντικης του πανεπιστημιου Αθηνων κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη για την υλοποίηση της έμπνευσής του, για τη δημιουργία της προσβάσιμης για όλους έκθεσης της "Μύρτιδας". Ο κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης με συνεχή και αδιάκοπη εργασία, με διαρκείς συνεργασίες επί 15ετίας, κατάφερε να δημιουργήσει το αναπλασμένο προσωπο της "Μύρτιδας", ενός θύματος του λοιμού της Αθηνας του πέμπτου αιώνα. Με την ανάλυση του D.N.A. αποκαλύφθηκε και η αιτία του λοιμού, το μικρόβιο τις σαλμονέλας enterika.

Μεγάλη ικανοποίηση και ιδιαίτερος ενθουσιασμός με κυριευσε κατά την ξενάγηση μου από τον κ. Μανώλη για πρώτη φορά στην ολοκληρωμένη εκδοχή τις προσβάσιμης για Ανθρώπους με πρόβλημα όρασης έκθεσης στο μουσείο κεραμοποιιας Τσαλαπάτα του πολιτιστικού οργανισμού τις τράπεζας Πειραιώς στο Βόλο! Πραγματι μια προσβάσιμη για όλους έκθεση, αυτό για το οποίο εργαζόμασταν ως ομάδα! Ένας Άνθρωπος με πρόβλημα όρασης σαν εμένα να μπορεί  να ταξιδέψει στην ιστορία της Μύρτιδας μέσα από την ηχητική περιγραφή, τη σχεδόν αυτόνομη περιπλάνηση στο χωρο, με τη βοήθεια επιδαπέδιων σημάνσεων, τις επεξηγήσεις των εκθεμάτων σε γραφή τυφλών braille και το πιο σημαντικό, τη δυνατότητα να αγγίξει το αρχικό  πρόπλασμα του κρανίου! 3 από τις 24 ενδιάμεσες στάσεις επεξεργασίας και βέβαια, την ψηλάφιση του αντιγράφου τις προτομής τις "Μύρτιδας" στο τελικό στάδιο.

Ήταν η στιγμή της δικαίωσης μιας  ομαδικής πολύμηνης εργασίας, που μέσα από διάφορες δυσκολίες οδήγησε στην κατά το δυνατό καλύτερη από πλευράς πρόσβασης εκδοχή της έκθεσης! Ειναι πολύ σημαντικό που ένας πρωτοπόρος και εμπνευσμένος επιστήμονας, σκέφτηκε να κάνει προσβάσιμη την έκθεση! Μακάρι το παράδειγμα του κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη να ακολουθήσουν και άλλοι, ετσι ώστε η προσβασιμότητα σε χώρους τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού, να ολοκληρώνεται ταυτόχρονα, χωρίς διακρίσεις, για ολους! Έως τώρα μόνο το μουσείο αφής του Φάρου τυφλών της ελλάδας δίνει τη δυνατότητα σε εμάς να αντιληφθούμε με την αφή πολλά από τα μεγάλα έργα τέχνης και τα μνημεία της ιστορίας μας!

Πατήστε εδώ για το video της εκπομπής "Στα Άκρα" με τη Βίκυ Φλέσσα στη ΝΕΤ για την Μύρτιδα.

Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού

Η ακούραστη διάνοια του κ.Μανώλη Παπαγρηγοράκη ήταν αδύνατο να σταματήσει να εμπνέεται και να σχεδιάζει το επόμενο βήμα. Μετά το πρωτοποριακό εγχείρημα της Μύρτιδας η Αυγή του πολιτισμού του παρελθόντος προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον ήταν σχεδόν γεγονός. Και έφτασε η στιγμή της παρουσίασης της στο Μουσείο Ακρόπολης στις 19 Ιανουαρίου 2018. Η Αυγή είναι η μεσολιθική γυναίκα του 7.000 π.Χ. από το σπήλαιο της Θεόπετρας, το οποίο βρίσκεται κοντά στα Μετέωρα. Σκοπός της παρουσίασης είναι η σύγχρονη ματιά στο βάθος της ιστορίας των προγόνων μας. Ίδιος, άλλωστε, ήταν και ο σκοπός της παρουσίασης της Μύρτιδος, του κοριτσιού του λοιμού των Αθηνών, το 2010, ίδιος θα είναι και ο σκοπός της εμφάνισης της Ηδύλης, της μικρής Φεραίας, που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Η παρουσίαση των προσώπων ανθρώπων της εποχής εκείνης, μέσω της τεχνικής της ανάπλασης, μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση της ιστορίας μας, στην κατανόηση του «γιατί;» και «πώς;». Η τεχνολογία, με την καλπάζουσα εξέλιξή της και η εξαιρετική πια ικανότητα του ανθρώπου να εξηγεί υποσυνείδητα στοιχεία του, μας δίνει τα κλειδιά της απάντησης των ερωτημάτων μας, σήμερα, 9.000 χρόνια από την εμφάνιση της Αυγής στην περιοχή των Τρικάλων.

Καλή τύχη στην Αυγή! Αναμένουμε την τρίτη της παρέας από το παρελθόν, της Ηδύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.