28 Φεβ 2014

Σημαντικό! Πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού για τοποθέτηση εντός του 2018 υποδομών πρόσβασης στην παραλία και την θάλασσα για ΑμεΑ και ηλικιωμένους

Το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στις παραλίες και στις θάλασσές το έχουν όλοι οι Άνθρωποι. Μέριμνα της πολιτείας είναι να ενεργεί οργανωμένα ώστε να αίρεται κάθε εμπόδιο στην πρόσβαση αυτή, με την χρήση όλων των απαραίτητων μηχανισμών, κατασκευών που εξασφαλίζουν την αυτονομία και την ελευθερία των κινήσεων των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες. Σημειώνουμε πως σύμφωνα με στοιχεία, στην ευρωπαϊκή ήπειρο οι Άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες ξεπερνούν τα 120.000.000 και από αυτούς περίπου οι 89.300.000 έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και αναζητούν προορισμούς προσβάσιμους με κατάλληλες υποδομές. Εδώ να σημειώσουμε και τους πολυάριθμους ηλικιωμένους Ανθρώπους που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν παραπλήσιες ανάγκες. Στον συνολικό αριθμό των εν δυνάμει τουριστών θα πρέπει να υπολογίσουμε και τον έναν τουλάχιστον συνοδό που θα ακολουθεί στο 95% των περιπτώσεων τον ηλικιωμένο ή τον Άνθρωπο με Ειδικές Ανάγκες. Για του λόγου το αληθές, από τα στοιχεία της Eurostat, αποδεικνύεται πως κατά το έτος 2006 τα εν δυνάμει έσοδα από τουριστικό προϊόν για Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες στην ευρωπαϊκή ήπειρο κυμαίνονταν μεταξύ 83 δισεκατομμυρίων έως 166 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, θα έχουν τοποθετηθεί μηχανισμοί (και βοηθητικές υποδομές) σε θάλασσες και σε παραλίες της χώρας μας που θα διασφαλίζουν στους Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες -αλλά και γενικά σε όλα τα εμποδιζόμενα άτομα (υπερήλικες, έγκυοι, τραυματίες κλπ)- την αυτόνομη, ασφαλή και αξιοπρεπή πρόσβασή τους σε αυτές. Η πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού οδήγησε στην εκπόνηση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα από την Ειδική Γραμματεία για το ΕΣΠΑ ενός νέου επιχειρησιακού προγράμματος για την εγκατάσταση μηχανισμών για αυτόνομη πρόσβαση των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες στη θάλασσα και βεβαίως, η πρόσβαση και η χρήση των υποδομών αυτών θα είναι δωρεάν. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς την βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα. Συνοδευτικά, θα τοποθετούνται μη μόνιμες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι και ράμπες, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων, χώροι στάθμευσης για Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες κ.α. Η σχετική πρόσκληση του προγράμματος δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Οικονομίας στις 27 Νοεμβρίου, με στόχο ως το καλοκαίρι του 2018 να έχει υλοποιηθεί η δράση. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.000.000 ευρώ με ανώτατο όριο ανά υποδομή: τα 60.000 ευρώ και δυνητικοί δικαιούχοι είναι παραθαλάσσιοι δήμοι (μέχρι 4 υποδομές ανά δήμο) και ΕΤΑΔ. Στόχοι του προγράμματος είναι η διασφάλιση δικαιωμάτων Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες - εμποδιζόμενων ατόμων. Επίσης στόχο αποτελεί η μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο πόλο έλξης τουρισμού Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, ηλικιωμένων. Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Οικονομίας «εναρμονιζόμαστε και πρωταγωνιστούμε ως χώρα στην πλήρη οικονομική και κοινωνική συμμετοχή των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, η οποία αποτελεί σημαντική παράμετρο για την επιτυχία της στρατηγικής Ευρώπη 2020 της ΕΕ και στην υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες που πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους και προβλέπει μεταξύ άλλων τη μέριμνα του κράτους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες στο φυσικό, δομημένο και ηλεκτρονικό περιβάλλον. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, την άρση των εμποδίων (φυσικών και γραφειοκρατικών) που αντιμετωπίζουν τα ίδια και οι οικογένειές τους».

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον τουρισμό για όλους πατώντας εδώ.

Μπορείτε να διαβάσετε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των λύσεων για την επίτευξη πρόσβασης στην παραλία και στην θάλασσα των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες και των ηλικιωμέννων πατώντας εδώ.

Σχετικό άρθρο από την εφημερίδα Αυγή.

Video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στις 26/11/2017, από το 16:50 λεπτό έως το 18:10.

Διαβάστε πατώντας εδώ περισσότερα για την ΑΔΑ 6ΙΕ8465ΧΙ8-ΒΔΔ, που αναρτήθηκε στις 27/11/2017 12:15:20, με θέμα: «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» - Αρ. πρωτοκόλλου 6254/878/Α3.

Διαβάστε πατώντας εδώ τις προσκλήσεις για φορείς - Αποφάσεις Ένταξης Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών [27/11/2017].

Η νέα δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020» απευθύνεται στους Δήμους της χώρας και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤΑΔ Α.Ε.). Βασίζεται στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών του παραλιακού μετώπου της χώρας και έχει ως στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές και την προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης χρηματοδοτείται η δημιουργία των κατάλληλων ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών (εγκαταστάσεων και προσβάσεων) στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης, όσο και στον χώρο κολύμβησης, για την εξυπηρέτηση Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες και άλλων κατηγοριών ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.