30 Μαρ 2014

2 Δεκεμβρίου 2017: Τι συμβαίνει με την 6μηνη παράταση συνταξιοδότησης αναπήρων που αναμένουν την έκδοση του πιστοποιητικού αναπηρίας ΚΕΠΑ;

Αναστολή καταβολής αναπηρικών συντάξεων παρά το γράμμα του νόμου 4488/2017

Από την αρχή του Νοέμβρη δέχομαι τηλεφωνήματα Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, οι οποίοι διέθεταν πιστοποιητικό αναπηρίας διάρκειας ορισμένου χρόνου και έχουν κληθεί σε επανεξέταση από το ΚΕΠΑ. Με αγωνία μου ανέφεραν πως τους τελευταίους μήνες έχει ανασταλεί η καταβολή της αναπηρικής τους σύνταξης, αν και εντάσσονται στους προστατευόμενους του νόμου 4488/2017 και συγκεκριμένα στην προστασία της διάταξης που προβλέπει ότι στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για έξι μήνες.

Όλοι μου εξέφραζαν την αγωνία τους για το τι θα συμβεί, πως θα επιβιώσουν, τι θα γίνει. Μου τόνιζαν πως: "Ακόμη και αν ξεκινήσει η καταβολή μετά από μερικούς μήνες πως θα ζήσουμε έως τότε;" Αναζητώντας τη λύση στο πρόβλημα αυτό, επικοινώνησα με το υπουργείο εργασίας και εν συνεχεία με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Σε αυτές τις επικοινωνίες έλαβα τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμοδίων πως η διάταξη του νόμου εφαρμόζεται απόλυτα σε όλες τις περιπτώσεις που εντάσσονται σε αυτή. Μάλιστα οι ίδιοι ανέφεραν ως πιθανές αιτίες των προβλημάτων αυτών, εάν και εφ' όσον υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, ορισμένα μηχανογραφικά σφάλματα, και την σειρά με την οποία δηλώνεται ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους ο ενδιαφερόμενος αιτείται την επανεξέταση του από το ΚΕΠΑ. Αν για παράδειγμα αναφέρεται ως 1ος λόγος επανεξέτασης η ανάγκη έκδοσης του πιστοποιητικού αναπηρίας για φορολογική χρήση, δίνεται προτεραιότητα στην ενημέρωση της εν λόγω φορολογικής αρχής και σε δεύτερο χρόνο ενημερώνεται κάθε άλλη υπηρεσία της οποίας έχει γίνει αναφορά στους λόγους επανεξέτασης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ψυχολογικές και οι σωματικές επιπτώσεις της αγωνίας και του άγχους που δημιουργεί η προαναφερθήσα κατάσταση στους Ανθρώπους με Ειδικές Ανάγκες, μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν. Επιτέλους οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να μεριμνούν για την διευκόλυνση των αναγκών του Πολίτη, ελέγχοντας εξονυχιστικά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή κάθε είδους πληροφοριακού συστήματος για "υποτιθέμενα" μηχανογραφικά σφάλματα. Σημαντικότερο δε είναι η αποφυγή της ταλαιπωρίας του κάθε πολίτη, κυρίως των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες. Αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί με την ελαχιστοποίηση των διαδικασιών και την απλούστευσή τους. Πρέπει να γίνουν φιλικότερες προς τον πολίτη που καλείται να τις επιτελέσει, εκμηδενίζοντας την πιθανότητα περιδίνησης του στις ψηφιακές μαύρες τρύπες, που δημιουργούνται είτε από κακό σχεδιασμό είτε για να καλύψουν αδυναμίες και άλλες συστημικές αστοχίες.

Σίγουρα η ορθή ενημέρωση των δημοσίων υπαλλήλων που συντάσσουν τις σχετικές αιτήσεις προς το ΚΕΠΑ, αλλά και η ενημέρωση των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες μπορεί να εξομαλύνει κάπως την κατάσταση, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να συμβαίνουν ανάλογα περιστατικά.

Για το ίδιο θέμα, επικοινώνησα με το τμήμα τύπου και δημοσίων σχέσεων του ΕΦΚΑ και όπως μου ζητήθηκε έστειλα μια επιστολή με τα ερωτήματα που μου είχαν μεταφέρει Άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες. Η απάντηση τους ήταν άμεση και την παραθέτω στη συνέχεια:

Τμήμα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων - Αθήνα, 24.11.2017

Αξιότιμε κ. Τάκη Αλεξανδράκη,

Σε μία περαιτέρω διευκρίνιση των υπεύθυνων απαντήσεων που ήδη λάβατε από το υπουργείο Εργασίας και από υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μέσω των τηλεφωνικών επικοινωνιών σας, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα:

  • Η Γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης Ποσοστού Αναπηρίας παραλαμβάνεται από τους αιτούντες, από την Γραμματεία ΚΕ.Π.Α, όπου υπέβαλαν αρχικά την αίτησή τους. Αποστέλλεται μόνον σε εξαιρετικέςπεριπτώσεις εγγενούς αδυναμίας, κατόπιν αιτήσεώς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται ζήτημα μη γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων στους ενδιαφερόμενους.
  • Η ευεργετική διάταξη που προβλέπει την παράταση χορήγησης των αναπηρικών συντάξεων για έξι μήνες αν εκκρεμεί εξέταση απο τα ΚΕΠΑ, τηρείται απαρέγκλιτα από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Ως εκ τούτου, καιπροκειμένου να τοποθετηθούμε επί πραγματικών δεδομένων, θα παρακαλούσαμε να μας αναφέρετε συγκεκριμένα στοιχεία για τις περιπτώσεις που έχετε υπόψη σας.
  • Ο ισχυρισμός ότι προκαλείται καθυστέρηση στην κοινοποίηση των αποτελεσμάτων πιστοποίησης αναπηρίας ανάλογα με τα αιτήματα και την σειρά καταχώρησής τους, δεν ευσταθεί, δεδομένου ότι οι γνωματεύσεις εκδίδονται για κάθε νόμιμη χρήση και υποβάλλονται με ευθύνη των ενδιαφερομένων στιςυπηρεσίες από τις οποίες αιτούνται τις παροχές (όπως συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, κλπ). Ρητά καικατηγορηματικά διαψεύδεται η ύπαρξη οποιασδήποτε ειδικής μεταχείρισης ή προτεραιότητας στα αιτήματα των εξεταζομένων. Ως μοναδικό κριτήριο προτεραιότητας παραμένει η ημερομηνία υποβολής τηςαίτησης.
  • Ειδικά για την φορολογική χρήση των Γνωματεύσεων Πιστοποίησης Αναπηρίας επισημαίνεται ότι, η ΗΔΙΚΑ όπως και το TAXIS συνδέονται απευθείας με το ΟΠΣ/ΚΕΠΑ και έχουν on line πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα κωλυσιεργίας στις διαδικασίες ώστε να προκύπτει οποιαδήποτε επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Μετά και την συγκεκριμένη αυτή απάντηση του ΕΦΚΑ όπου αναδύεται και το πρόβλημα της ενδεχόμενης παραβίασης του απορρήτου ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, καλώ όλους όσους έχουν υποστεί την προσωρινή διακοπή της καταβολής της αναπηρικής τους σύνταξης, παρά του ότι εντάσσονται στις διατάξεις περί της 6μηνης παράτασης της καταβολής της όταν εκκρεμεί επανεξέταση από το ΚΕΠΑ ή δεν έχει εκδοθεί το πιστοποιητικό αναπηρίας χωρίς υπαιτιότητά τους, να επικοινωνήσουν μαζί μου ή απ' ευθείας εγγράφως με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για να επιβεβαιώσουν το προσωπικό του πρόβλημα και να αναζητήσουν την λύση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.