2 Μαρ 2014

Έφτασε η ώρα της περικοπής ή και διακοπής προνοιακών επιδομάτων

Μάθετε για τα 254 κέντρα κοινότητας

Έφτασε η ώρα της περικοπής ή και διακοπής προνοιακών επιδομάτων

Νέος φορέας πιστοποίησης αναπηρίας, η νέα "Κολυμβήθρα του Σιλωάμ", νέος κώδικας βαθμονόμησης αναπηρίας, οικονομικά -περιουσιακά κριτήρια, κριτήριο λειτουργικότητας

Άλλο ένα δημοσίευμα που δυστυχώς επιβεβαιώνει όλα όσα σας έχουμε αναφέρει κατά περιόδους. Για την κιμαδομηχανή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για την κατάργηση του προνοιακού, άρα και προστατευόμενου χαρακτήρα των επιδομάτων, τα οποία θεσπίστηκαν και αποδίδονταν για να καλύπτουν το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος ζωής μας λόγω της αναπηρίας μας, που λειτούργησαν ως το δίχτυ ασφαλείας που μας συγκρατούσε ελάχιστα πάνω από το όριο της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Έχετε διαβάσει στην ανάρτηση για την αναμενόμενη αλλαγή του φορέα απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων και τις συνέπειες που μια τέτοια αλλαγή θα προκαλέσει.

Η ώρα αυτή φτάνει και Τον Δεκέμβριο θα λειτουργεί το "Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας" – Ιδρύεται νέος ΟΓΑ, για χορήγηση επιδομάτων, μια σοβαρότατη αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει πλέον την απόδοσή τους, γεγονός που σε συνδυασμό με την αντικατάσταση του φορέα πιστοποίησης της αναπηρίας, μιας νέας "κολυμβήθρας του σιλωάμ", και τον ορισμό αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ίσως και με επαναφορά του κριτηρίου...λειτουργικότητας; θα προκαλέσουν με μαθηματική ακρίβεια την ραγδαία μείωση τους ή και την διακοπή της απόδοσης τους, επιτρέποντας στην φτώχεια και την εξαθλίωση να απειλούν τις ζωές μας.

Μήπως τελικά αυτός είναι ο επιδιωκόμενος στόχος;

Βασικό όπλο απετέλεσε η μεθοδευμένη στοχοποίηση του Ανθρώπου με Ειδικές Ανάγκες, με τη ρετσινιά του "μαϊμού" αναπήρου. Χωρίς την έγκαιρη ή την ηθελημένα υποτονική αντίδραση των φορέων μας, Κατά της αμαύρωσης του συνόλου των Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες, Επιτεύχθηκε με ευκολία ο επιρεασμός της άποψης της κοινής γνώμης και η αντιστροφή του κλίματος που ως τότε ήταν πάντα θετικό. Μην ξεχνάτε πως η απόδοση του "διαίρει και βασίλευε" είναι ιστορικά αποδεδειγμένα επιτυχής. Στην κοινωνία που πάντα ήταν σύμμαχός μας γιατί ένοιωθε τον βαθμό δυσκολίας του να ζεις με την αναπηρία σε ένα κράτος που ποτέ δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα σου, τρύπωσε το σαράκι της αμφιβολίας. Οπότε το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους μπορούσε να μεθοδευτεί αδιαμαρτύρητα, με τις υποδείξεις των δανειστών και τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Σημειώνουμε ένα σημαντικό σημείο του άρθρου: "Πάγια πεποίθηση των δανειστών είναι ότι στα αναπηρικά επιδόματα έχει υπάρξει μεγάλο «πλιάτσικο» και ένταξη σε αυτά ανθρώπων που δεν θα έπρεπε κανονικά να τα λαμβάνουν. Κάπως έτσι, θα κληθούν χιλιάδες πολίτες να αποδείξουν ότι όντως έχουν πρόβλημα και ότι η εισοδηματική τους κατάσταση είναι τέτοια που τελικά θα δικαιολογεί το να παίρνουν αυτά τα χρήματα. Σε αυτού του τύπου τα επιδόματα πηγές αναφέρουν ότι επικεντρώνεται η καθιέρωση και πλήρης εφαρμογή ενιαίου συστήματος παροχής, με αυστηροποίηση των κριτηρίων. Επίσης, προς την ίδια κατεύθυνση μελετάται η υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων."

Και το άρθρο συνεχίζει: "θα θεσπιστεί το επονομαζόμενο και Καθολικό Επίδομα Αλληλεγγύης) που θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή, επαναξιολόγηση, ακόμα και κατάργηση πλήθους επιδομάτων, με πληροφορίες μας να αναφέρονται σε μεγάλες περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας (μειώσεις άνω του 50% επί του συνόλου)."

Σε άλλο σημείο: "Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η μεταρρύθμιση των αναπηρικών επιδομάτων, με ψήφιση (της νέας νομοθεσίας «για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης αυτών». Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την ουσιαστική κερκόπορτα αναθεώρησης όλων των επιδομάτων αναπηρίας όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, την πλήρη επαναξιολόγηση αυτών και φυσικά την ταλαιπωρία για χιλιάδες ευπαθείς ελληνικές οικογένειες που θα κληθούν να αποδείξουν εκ νέου παθήσεις και την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση."

Το άρθρο τελειώνει ως εξής: "Έως του χρόνου θα έχουν ανατραπεί όλα όσα γνωρίζαμε δίχως καμία παρέκκλιση. Τον Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να υπάρξει «εναρμόνιση των κανόνων για τα επιδόματα αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας, σύμφωνα και με τη μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας έως τον Ιούνιο του 2018». Στην ίδια περίοδο, και συγκεκριμένα τον Μάιο, θα αναθεωρηθούν «οι κανόνες παροχών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του ν. 4387/2016»."

Για να διαβάσετε το σύνολο του άρθρου πατήστε εδώ: "Πλήρης ανατροπή του κοινωνικού κράτους με κατάργηση ή συγχώνευση των βοηθημάτων για ανάπηρους, πολύτεκνους, μαθητές απομακρυσμένων περιοχών, φοιτητές και ευπαθείς ομάδες. Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ έρχονται μέχρι το τέλος του χρόνου, με σημείο καμπής τον προσεχή Οκτώβριο, σύμφωνα με όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση προς τους δανειστές, με αποτέλεσμα να καλούνται να μπουν στην κλίνη του Προκρούστη χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Πρόκειται για συγχωνεύσεις αλλά και πλήθος καταργήσεων βοηθημάτων που ακολουθούν το κύμα περικοπών του ΕΚΑΣ που προηγήθηκε, δηλαδή για πλήρη ανατροπή αυτού που ορίζεται ως «κοινωνικό κράτος», με αποτελέσματα που θα έχουν επίδραση στις ζωές πολυτέκνων, αναπήρων, μαθητών, χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων και άλλων ευπαθών ομάδων. Μειώσεις ή ακόμα και πλήρης διακοπή παροχών οι οποίες θα οδηγήσουν σε απώλειες που μεσοσταθμικά θα φτάσουν σε ποσοστά από 70% έως και 80%, όπως αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» καλά ενημερωμένες πηγές."

Αλλάζει το κοινωνικό κράτος – Δημιουργούνται 254 Κέντρα Κοινότητας, για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο εποπτείας του προνοιακού κράτους. Σε αυτά ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για τα επιδόματα που δικαιούται, τα ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα που τρέχουν στον τόπο του, για το αν είναι δικαιούχος voucher, ώστε να πάει το παιδί του στο βρεφονηπιακό σταθμό, για τα κέντρα στήριξης οικογένειας, τα κέντρα οργανωμένης φροντίδας για τους ηλικιωμένους, τα κέντρα κακοποιημένων γυναικών, τα κέντρα Ρομά, κλπ». Ήδη λειτουργούν τα πρώτα 80 με προσωπικό υψηλών προσόντων που προσλήφθηκε με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.