12 Μαρ 2014

06-07-2017 ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΙΟ ΒΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ - Εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" Ηλίας Γεωργάκης

Ερχονται περικοπές και συγχωνεύσεις στα προνοιακα επιδόματα

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου προανήγγειλε εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων στο πλαίσιο της δημιουργίας ενιαίου φορέα

Όταν οι μειώσεις μετονομάζονται σε εξορθολογισμό, αναδιάρθρωση, αποκατάσταση στρεβλώσεων, αναπροσαρμογή...

Ενημερωτικό σημείωμα - Στον παλμό των δυσμενών εξελίξεων

Χιλιάδες μη δικαιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν οικογενειακά επιδόματα που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια από τον ΟΓΑ χωρίς να τα δικαιούνται ενώ έρχονται περικοπές και συγχωνεύσεις στα προνοιακα επιδόματα.

Η χορήγηση μέχρι τώρα μέρους των οικογενειακών επιδομάτων προκαταβολικά (μέχρι να εκκαθαριστούν τα στοιχεία) έχει συσσωρεύσει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ύψους 250 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν λάβει πολίτες που αποδείχθηκε ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι πολίτες θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τα αχρεωστήτως καταβληθέντα σε δόσεις. Παντως στη διαβεβαίωση ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα ευρώ από τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ προέβη χτες η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα προγράμματα της Εργατικής Εστίας σημείωσε ότι το ύψος των κονδυλίων για τα προνοιακά επιδόματα δεν θα υποστεί καμία περικοπή. Μάλιστα, συμπλήρωσε, ότι στα 650 εκατ. που προβλέπονται ετησίως θα προστεθούν το 2019 επιπλέον 260 εκατ. στο πλαίσιο της εφαρμογής των αντιμέτρων. Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα καταβληθούν 570 χιλιάδες οικογενειακά επιδόματα. Ωστόσο, η κ. Φωτίου προανήγγειλε εξορθολογισμό των προνοιακών επιδομάτων στο πλαίσιο της δημιουργίας Ενιαίου Φορέα, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, ενώ θα αναζητηθούν μέσω της Εφορίας 12,5 εκατ. που από το 2013 έχουν εισπραχθεί μέσω προνοιακών επιδομάτων από πολίτες οι οποίοι αποδείχτηκε ότι δεν ήταν δικαιούχοι. Σύμφωνα με την υπουργό οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων θα εξομαλυνθούν από 1/1/2018 με τον μετασχηματισμό του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή πληρωμής επιδομάτων. Η ενιαία αρχή θα έχει online σύνδεση με την ΗΔΙΚΑ ώστε να διασταυρώνονται άμεσα τα στοιχεία και να καταβάλλονται τα επιδόματα μία συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα και όχι κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο. Επισημαίνεται ότι οι απαιτούμενες αλλαγές από τους θεσμούς περιλαμβάνουν μείωση, συγχώνευση ή και κατάργηση επιδομάτων, είτε λόγω αλληλοκάλυψης είτε λόγω της καθολικής εφαρμογής του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Από τις παρεμβάσεις, θα θιγούν ακόμη και δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας ή οικογενειακών επιδομάτων. Για τα επιδόματα αναπηρίας προβλέπεται η καθιέρωση ενιαίου συστήματος παροχής με αυστηρά κριτήρια, ενώ για τα οικογενειακά η ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων, με παράλληλη αναναπροσαρμογή προς τα κάτω των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε τα κονδύλια χρήματα που θα περισσέψουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.