4 Αυγ 2014

2017-08-04_31 Ανακοίνωση - Απάντηση του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού για το θέμα της αποδοχής των σε ισχύ πιστοποιητικών αναπηρίας

Ανακοίνωση

Σπάρτη, 4 Αυγούστου 2017, Αρ. πρωτ.: 31

Θέμα: Απάντηση του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού για το θέμα της αποδοχής των σε ισχύπιστοποιητικών αναπηρίας

Σε απάντηση της επιστολής του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (αρ. πρ. εξερχομένων 30/21-06-2017) και θέμα: Παράκληση για παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την αποδοχή των σε ισχύπιστοποιητικών αναπηρίας, λάβαμε σήμερα 03-08-2017 την ακόλουθη επίσημη απάντηση που έστειλε το Γραφείο Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, το οποίο συμφωνεί (φυσικά) απόλυτα με την έννομη τάξη της χώρας μας, επισφραγίζοντας όλα όσα σας έχουμε αναφέρει σχετικά με την εφ' όρου ζωής ισχύ των πιστοποιητικών αναπηρίας που έχουν εκδοθεί πριν την 1-09-2011, και φέρουν την σχετική σημείωση "εφ' όρου ζωής" στο σώμα του κειμένου τους.

Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει:

"Μετά την ίδρυση των ΚΕ.Π.Α., οι ανωτέρω γνωματεύσεις διατηρούν την ισχύ τους έως τη λήξη τους, ενώ αυτές των οποίων η κρίση είναι εφ’ όρου ζωής, μπορούν να χρησιμοποιούνται επ’ αόριστον".

Κατόπιν τούτου, στην περίπτωση όπου μία δημόσια υπηρεσία αρνείται να δεχτεί το σε ισχύπιστοποιητικό αναπηρία σας, σας καλούμε να εκτυπώσετε ένα αντίγραφο του επίσημου αυτού εγγράφου και να το συνυποβάλλετε μαζί με το νόμιμο σε ισχύεφ' όρου ζωής πιστοποιητικό αναπηρίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών Πρωθυπουργού το οποίο μας έστειλε ο προϊστάμενος του εν λόγω γραφείου κ. Σταύρος Παναγιωτίδης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Πληροφορίες : Σ. Γουλίδης

Τηλέφωνο : 210-5281105

Fax: 210-5281113

Email: sgoulidis@yeka.gr
ΠΡΟΣ: Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού
Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
Υπ’ όψιν κ. Μ. Μπουσούνη
m.mpousounis@primeminister.gr

Αθήνα 03 - 08 - 2017
Αρ. Πρωτ.: Δ24α/Φ.28/Γ.Π.οικ.36755/872

ΘΕΜΑ: Ισχύς πιστοποιητικών αναπηρίας

Σχετ.: Η από 21-06-2017 επιστολή του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας

Σε απάντηση της ηλεκτρονικής σας επιστολής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Πριν την ίδρυση των ΚΕ.Π.Α. (ν. 3863/2010), προκειμένου κάποιος/α να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης ΑμεΑ, έπρεπε να προσκομίσει γνωμάτευση από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή της Νομαρχίας του τόπου κατοικίας του/της ή της Περιφέρειας. Επίσης γίνονταν δεκτές και γνωματεύσεις από Α.Σ.Υ.Ε., Α.Ν.Υ.Ε., Α.Α.Υ.Ε., Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας και Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος. Μετά την ίδρυση των ΚΕ.Π.Α., οι ανωτέρω γνωματεύσεις διατηρούν την ισχύ τους έως τη λήξη τους, ενώ αυτές των οποίων η κρίση είναι εφ’ όρου ζωής, μπορούν να χρησιμοποιούνται επ’ αόριστον.

Στο άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 4331/2015 ορίζεται ότι «Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και οι δικαιούχοι των οποίων η ισχύς των γνωματεύσεων ή πιστοποιητικών αναπηρίας έχει λήξει, εξετάζονται υποχρεωτικά από 01-09-2011 για την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής. Η εξέταση αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση ή την παράταση οικονομικής ενίσχυσης ή άλλης προνοιακής παροχής. Για την ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία γίνονται δεκτές κι οι γνωματεύσεις της Α.Σ.Υ.Ε. ή της Α.Ν.Υ.Ε. ή της Α.Α.Υ.Ε. ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πυροσβεστικού Σώματος…».

Ωστόσο, στην παρ. 4 του άρθρου 1 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι «Οι αρμόδιες υπηρεσίες χορήγησης των προνοιακών παροχών δύνανται αυτεπάγγελτα ή κατ’ εντολή της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας να διενεργούν τακτικούς ή έκτακτους επανελέγχους διοικητικής ή και ιατρικής φύσεως των καταβαλλόμενων οικονομικών ενισχύσεων».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας
Δ. Γ. Καρέλλας

Μπορείτε να κατεβάσετε την απάντηση του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού πατώντας εδώ.

7 σχόλια :

  1. Δηλαδή δίνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες προνοιακών παροχών για τα άτομα με αναπηρία, το δικαίωμα και η εξουσία να μην δέχονται το πιστοποιητικό αναπηρίας από την ΚΕΠΑ, εκθέτοντας έτσι σε περισσότερη, εκ νέου, ταλαιπωρία τα άτομα με αναπηρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρα από τα πιστοποιητικά του ΚΕ.Π.Α. γίνονται δεκτά και τα υπόλοιπα που έχουν εκδοθεί πριν την 01-09-2011 και δεν έχουν λήξει ή η διάρκεια ισχύος τους έχει οριστεί ως "εφ' όρου ζωής" του κατόχου τους

      Διαγραφή
  2. Αναφέρει οτι ισχύουν οι γνωματεύσεις των νομαρχιακών επιτροπών και όχι των ασφαλιστικών φορέων , δηλαδή αν έχει κάποιος γνωμάτευση ΙΚΑ ή ΤΕΒΕ είναι ακόμη εκτεθειμένος στην γραφειοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η έννομη τάξη μας δεν διαχωρίζει τα δημόσια έγγραφα άρα δεν διαχωρίζει και τα πιστοποιητικά αναπηρίας που αναμφισβήτητα αποτελούν και αυτά επίσημα δημόσια έγγραφα.
    Κάθε ένα δημόσιο έγγραφο ισχύει μέχρι την ημερομηνία λήξης του ή έως το τέλος της ζωής του κατόχου του όταν είναι εφ' όρου ζωής. Ακριβώς αυτό επιβεβαίωσε και η σχετική επιστολή από την Γ.Γ. Πρωθυπουργού. Άρα κάθε ανάλογο επίσημο δημόσιο έγγραφο ισχύει χωρίς αμφιβολία έως την ημερομηνία που ορίζεται ως ημερομηνία λήξης του και παράγει διαρκώς νόμιμα αποτελέσματα έναντι όλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο πατέρας μου έχει πιστοποιητικό αναπηρίας εφ΄ όρου ζωής το οποίο έχει εκδοθεί από νομαρχιακή υγειονομική επιτροπή πριν την δημιουργία των ΚΕΠΑ. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την γνωμάτευση σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να λάβω μέρος ως τέκνο με ανάπηρο γονέα; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λογικά ναι, για σιγουριά όμως καλύτερα να δείτε τα δικαιολογητικά που προβλέπει η προκήρυξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σας! Για το θέμα αυτό ήδη οργανώνεται μια παρέμβαση στην οποία όσοι περισσότεροι λάβουν μερος τόσο περισσότερο επιτυχημένη θα είναι. παρακαλώ καλέστε με για λεπτομέρειες στο 699-22-699-69

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.